Helene Kubon Skulstad tar over roret som første kvinnelige leder for PwC Consulting i Bergen

Tar over roret og lederrollen for PwC Consulting i Bergen

Hun skulle bare en liten tur innom PwC for å sjekke om konsulentyrket kunne være noe for henne. 12 år etter inntar hun nå sjefsstolen og overtar styringen for PwC Consulting i Bergen.

- Det var journalist jeg skulle bli - for Dagens Næringsliv. Det var den egentlige drømmen, trodde jeg. Det var derfor jeg begynte å studere økonomi i utgangspunktet, men underveis i studiene fikk jeg øynene opp for konsulentyrket, og det appellerte umiddelbart veldig til meg.

Helene Kubon Skulstad skjønte altså fort at livet som konsulent i PwC passet utmerket med hennes drømmer, ambisjoner og ikke minst hennes enorme kapasitet og energinivå.
For Kubon har et overskudd forunt de få, og da småbarnsmoren nylig fikk tilbud om å overta stillingen som leder for PwC Consulting i Bergen, var det ikke veldig mye som veide i mot.

- Det er for det første veldig stas og en fin anerkjennelse å bli tilbudt jobben som leder for Consulting, og jeg går inn i det med stor ydmykhet og er veldig klar for ansvaret. Jeg overtar oppgaven etter en særdeles dyktig kollega som har ledet konsulentene i Bergen i mange gode år, så jeg er fullstendig klar over hvilke sko jeg tråkker  inn i. Men det kjennes riktig, og jeg er veldig giret og klar til ta fatt.
 

Var dette en lett jobb å takke ja til?

- Når man får tilbud om et så stort ansvar som det er å lede PwC Consulting i Bergen, da skal man tenke seg godt om. Og det gjorde jeg. Jeg har hatt noen gode løpeturer og lange samtaler med min mann, og har virkelig veid opp og ned i mente. Jeg kjenner at dette er en rolle jeg virkelig har lyst å gripe tak i, at dette er noe jeg ønsker og har lyst til. Og da skal man gjøre det.                    

Det er en suveren gjeng jeg skal lede, og jeg vet hva som bor  i dem og hva de kan få til. Hva vi sammen kan få til. Det er en ufattelig spennende tid vi går inn i, med utviklingen, digitaliseringen og automatisering og en fremtid ingen kan spå hvordan vil se ut -  desto viktigere er det at vi jobber så godt på lag som vi i Consulting gjør. Vi er ambisiøse, dyktige og fremoverlente - og jeg er skikkelig stolt over å skulle lede denne gjengen videre fremover.

loading-player

Playback of this video is not currently available

Del

 

Hør podcastpraten med Helene her

loading-player

Playback of this video is not currently available

Del

Hvordan opplever du å sjonglere rollene som leder i PwC og leder på hjemmebane. Altså, morsrollen. Går hverdagen opp?

Jeg opplever det selvfølgelig innimellom som krevende, som alle andre arbeidende foreldre. Det er mye man skal rekke i løpet av en dag,  men jeg føler jeg har funnet en god balanse mellom det å være en god mor og også være god på jobb. Men at det fungerer så bra, henger helt klar sammen med fleksibiliteten i min hverdag - at arbeidsgiveren min tilrettelegger for at man skal kunne leve et godt liv selv om man har mye ansvar og en stilling som jeg nå går inn i. Derfor er det også fullt mulig for meg til å takke ja til jobben som leder.

 

Utfordringene da? Hvor ligger de?

Det er av og til dessverre sånn at man som kvinne må føle litt på hva andre rundt en måtte mene. Fremdeles. Jeg holdt nylig et foredrag for noen studenter, og sa til dem at noe av det første jenter må lære seg er å backe hverandre opp. Vi må lære å unne og beundre hverandre, og ikke dømme hverandre, noe vi er utrolig flinke til. Selvfølgelig krever det å være leder og partner i PwC - det skal det jo. Men det gjør det uansett om du er kvinne eller mann. Jeg tror at jeg er en like god mor nå som jeg ville være om jeg hadde hatt et annet yrke.

Altså, jeg får fortsatt kick etter å ha holdt en viktig presentasjon for en ledelse eller etter jeg har holdt et kurs. Dette er nok en viktig del av drivkraften min, at jeg kjenner det kicket og adrenalinet fremdeles.

Helene Kubon Skulstad Leder for PwC Consulting i Bergen

Hvilke tanker gjør du deg om fraværet vi ser av kvinnelige ledere i næringslivet?

Ja, den som hadde svaret på det..
Jeg tenker det er sammensatt - at det er mange ting som spiller inn. For det første handler det selvfølgelig om hvordan bedriften tilrettelegger, at det i det hele tatt skal være mulig å kombinere en lederstilling med familieliv. Og så er det viktig å ha rollemodeller, at noen viser at det faktisk går an. Og da er det opp til oss kvinner å se alle de positive sidene - hva er det denne personene faktisk får til og hvordan. Jeg skal ikke legge skjul på at det er tøft å være den første kvinnen inn i en gruppe hvor det kun har vært menn tidligere. Det er klart jeg kjenner det på kroppen. Men jeg tenker OK, noen må være den første, og nå ble det meg. Og det er jeg stolt av. Men, det er et faktum at det er få kvinner rundt bordet, og det er små og større ulemper ved det som igjen kanskje kan virke krevende og kanskje påvirker dette fraværet. Men dette er jo helt mulig å overvinne, og derfor synes jeg det er så viktig at vi får inn disse rollemodellene som viser nettopp det.

 

Hva er det som motiverer deg?

Altså, jeg får fortsatt kick etter å ha holdt en viktig presentasjon for en ledelse eller holdt et kurs, og det tror jeg er en viktig del av drivkraften min, at jeg kjenner det kicket, at jeg kjenner adrenalinet fremdeles. Jeg er oppriktig spent før jeg skal inn i en ledergruppe eller møte en ny administrerende direktør for første gang, og jeg tror at så lenge man kjenner på disse følelsene, at man har topp motivasjon, da er man på rett plass. Og akkurat nå kjenner jeg kicket mer enn noen gang, og det tar jeg som et meget godt tegn.

Kontakt oss

Helene Kubon Skulstad
Partner | Leder av Consulting Vest
Tlf: 952 60 649
Kontakt meg

Følg oss