Suksess med kvinnelige crowdfundere

 

Natasha Freidus ville gjerne hjelpe flyktninger direkte, uten mellomledd. Ett år senere har 23 000  flyktninger fått hjelp, med alt fra bleier til skoleplass.  Kvinnelige crowdfundere lykkes oftere enn menn, viser global PwC-rapport.

 

Det startet med en bryllupsliste

For fem år siden dro Natasha og mannen til Frankrike. -Vi har små barn og jobber begge online, så vi tenkte: Hvorfor ikke ta et år eller to utenlands? Et år ble til fem.

I dag sitter hun i Katapults lokaler i Kongens gate i Oslo hvor tolv gründere har fått plass i et akseleratorprogram, hvor de blant annet får hjelp av PwC med skattetjenester og juridiske spørsmål.

 

Ville hjelpe flyktninger, men fant ikke ut hvordan

-Jeg har alltid vært opptatt av flyktninger. Da vi flyttet til Frankrike følte jeg meg litt isolert fordi jeg jobbet online hjemmefra. Sommeren 2015 var flyktningkrisen stor, og jeg snakket med mange folk om hva vi kunne gjøre konkret. Flyktningene var utenfor alt og trengte så mye. Jeg lette på nettet etter en enkel måte å hjelpe dem på, men fant ingenting, forteller gründeren av Needslist, Natasha Freidus.

 

Byttet ut bryllup med flyktninger

Det endte opp med at hun fant noen som drev en nettside med bryllupslister. Hun spurte dem om hun kunne bruke deres program til å hjelpe flyktninger. Litt nølende sa de ja, Natasha “hacket” den og byttet ut bryllup med flyktninger.

Men dette løste ikke alt, så hun bygget opp en egen nettside: needslist.org. Kort forklart så er det en liste med reelle behov flyktningene har. Det kan være bleier, skoleplass, en som trenger 300 dollar for å betale skolekostnader, oversetter, web-utvikler osv. Behovene er i en database hvor folk kan gi direkte det de ønsker å gi. Natasha jobber med lokale leverandører, som sørger for at om du kjøper en pakke bleie, så blir bleiene faktisk levert til de som trenger det.

- Du slipper problemet med at bare halvparten kommer frem, sier hun.

 

Mobiliserte tusenvis mot avslag

Natasha møtte mange flyktninger der hun bodde ved Montpellier. De fleste flyktet fra Syria i 2012/13, og kom til Frankrike via Egypt, Marokko og Spania.

-En av familiene vi støttet bodde tilfeldigvis rett ved meg. De hadde tre barn og var en utrolig herlig familie. Sønnen var på min datters alder. Faren var ingeniør og moren snakket fransk. En perfekt innflytterfamilie, skulle man tro, forteller Natasha. Asylsøknadene deres ble avvist, og de måtte dra tilbake til Spania og søke der, pga Dublin-avtalen. Natasha syntes det var urettferdig, og samlet inn tusenvis av underskrifter. Det endte med at familien fikk bli i Frankrike.

Hun mener vi alle har et moralsk ansvar for å ta vare på hverandre. -Det handler om flaks og hvor du er født. Livet på flukt kunne ha vært hvem som helst, avslutter Natasha i Needslist.

 

loading-player

Playback of this video is not currently available

Jeg tror kvinnelige crowdfundere lykkes fordi kvinner er gode på å nettverke og å fortelle historier.

Natasha Freidus, Gründeren av Needslist

 

Les mer om hvorfor kvinner ofte lykkes bedre med crowdfunding i vår globale rapport:

Women Unbound: Unleashing female entrepreneurial potential  

 

Følg oss