Finansteknologi

– Norges neste eksportsuksess?

Norge har alle forutsetninger for å bli ledende på FinTech. Ekspertene peker likevel på én sentral mangel.

Norge er et fantastisk laboratorium for å teste nye FinTech-løsninger

Rune Strømsnes, Partner i PwC, er overbevist om at vi må lykkes med FinTech for å lykkes i samfunnet generelt. Til norske selskaper har han et budskap: “disrupt yourself or die”. For Norge ser det likevel nokså lyst ut.

Norge har en velutviklet finansiell sektor, rangert som den niende beste i verden. Vi har også en samlet digitaliseringsscore som er høyere enn snittet for høytpresterende land i EU. Vi har et kjempepotensiale for videreutvikling; vi har høy tillit til samfunn og til hverandre. Vi har høy teknologisk modenhet, stor tilgang på data, robust og effektiv infrastruktur. Men vi har enda litt å gå på når det gjelder speeden på FinTech-utviklingen.

Rune Strømsnes, Partner i PwC

Under Arendalsuka: Liv Freihow, Direktør for næringspolitikk i IKT Norge, og Geir Bergskaug, Administrerende direktør i Sparebanken Sør

Geir Bergskaug, Administrerende direktør i Sparebanken Sør, mener norsk banksektor er et fantastisk laboratorium for å teste nye FinTech-løsninger.

FinTech gir først og fremst nye muligheter for banksektoren. I tillegg ser vi at løsninger som lykkes, ofte blir kjøpt opp av bankene. IMD plasserer Norge på topp i verden på banktjenester i forhold til kvalitet, innhold og effektivitet. Det betyr at vi har en banknæring som er ekstremt kostnadseffektiv og ekstremt god. I tillegg har vi en kundegruppe som er veldig digital. Utgangspunktet er med andre ord veldig bra.

Geir Bergskaug, Administrerende direktør i Sparebanken Sør

Det finnes én sentral mangel

- Det er en ting vi opplever i vår bransje, og som mange gründere med ønske om å investere i finansteknologi har måttet forholde seg til. Og det er et utdatert lovverk. Vi trenger tilsynsmyndigheter som er mer fremoverlent og som i større grad fremmer innovasjonskraften, sier Petter Skulstad, daglig leder og grunnlegger av FinTech-selskapet dealflow.

Geir Bergskaug er av samme oppfatning: Det er grunnleggende at norske politikere gir en mye sterkere føring til Finanstilsynet om at norske banker og norske finansinstitusjoner er en næring som skaper inntjening og verdi. Dette krever en holdningsendring.

Du trenger ikke se lengre enn over grensen til Sverige, som har satt dette mye mer på agendaen. En regulatorisk sandkasse skulle man vært mye tidligere ute med. Vi må bli raskere til å gjennomføre og regulere inn i en verden som er preget av betydelig internasjonal konkurranse, sier han.

 

5 nøkkelfaktorer for å lykkes med FinTech

FinTech bidrar til økt informasjonstilgang og effektiv analyse av informasjonen. Dette gjør at vi kan ta raskere og riktigere beslutninger. PwC's ekspert Rune Strømsnes fremhever fem viktige suksessfaktorer for Norge:

Kapital

Tilstrekkelig tilgang til risikovillig kapital.

Kultur

Kultur for å investere i tjenestebaserte virksomheter.
Erfaringer med eksport av tjenester.

Samarbeid

Høy grad av samarbeid, eksempelvis klynger, akseleratorer og etablerte aktører.

Handel

Eksportnasjon. Eksport av tjenester vokser nå raskere enn eksport av varer.

Regulatorisk

Like konkurransevilkår. Tempo. Grenseoverskridende.

FinTech er mer enn en fancy app

Norge er ikke alene om å satse på FinTech. Markedet består i dag av 12,000+ Fintech startups.  

Og om du tror at Fintech i hovedsak dreier seg om en fancy app, tar du feil.

Figuren nedenfor viser ulike kategorier innen FinTech, og antall selskaper i Norge som opererer i hver enkelt kategori.

Mens Norge har spesialisert seg innen autentisering og sikkerhet, har Sverige fokusert på e-betaling (og sparing). Danmark har kommet langt innen blockchain, mens Finland har vært synlige innen e-faktura og elektroniske banktjenester for SME’s. Kanskje bør vi identifisere områder hvor ikke “alle de andre” løper. Eksempelvis har ingen gått hardt til verks på låneprosessen, som jo er noe forunderlig.

Rune Strømsnes, Partner i PwC

Finance Innovation 

Atle Sivertsen, daglig leder for Finance Innovation, forteller at formålet med samarbeidet er å etablere en arena for å utvikle tjenester som gjør bank og finans enklere tilgjengelig for kunden.

Med hovedkontor i Bergen, møtes både banker, forsikringsselskaper, teknologibedrifter, gründere, investorer og FoU-institusjoner for å utvikle nye og bedre løsninger.

Sigve Brekke, Kenneth Fjell og Håvard Abrahamsen

Til stede under Arendalsuka: Sigve Brekke - CEO Telenor, Kenneth Fjell - prorektor for forskning ved NHH, og Håvard Abrahamsen - tidligere administrerende direktør i PwC

Det store temaet på nasjonalt nivå dreier seg om hva vi skal leve av etter oljen. Da NHH fikk spørsmålet om vi ønsket å være med i et samarbeid med finansnæringen, med mål om å gjøre Norge ledende på eksport av FinTech, tenkte jeg meg om ett hundredels sekund før jeg sa ja.

Øystein Thøgersen, Rektor ved NHH.

Kontakt oss

Rune Strømsnes

Rune Strømsnes

Partner | Leder for Consulting Bergen, PwC Norway

Tlf: 952 61 293