Korona har gjort det lettere å betale. Og hacke.

29/10/20

PwCs ekspert, Nicolai Grødum, viser i Dagsrevyen 21 på NRK1 hvor lett det er å bli hacket.
Se innslaget hos NRK her.

Nicolai Grødum i PwC bruker ett sekund på å hacke NFC-chipen på restauranter og barer. Ved å lage en kopi av bestillingsnettsiden kan han potensielt svindle eller stjele ID-en til gjestene.

– Sikkerheten bør bli bedre, sier den snille hackeren i cyberteamet til PwC.

– Det er nå fritt frem for å omprogrammere disse chipene. Det er heller ikke mulig å lage et passord jeg ikke kan knekke, men passordbeskyttelse ville i alle fall gjort det vanskeligere og mer tidkrevende. Jeg håper restauranteierne vil gå over til løsninger som ikke lar seg reprogrammere, sier Grødum.

Er din virksomhet sikret? Vi kan hjelpe deg

Etter korona har det blitt mer og mer vanlig å gi fra seg personopplysningene sine

– Problemet er at det er nesten umulig for forbrukerne å oppdage dersom de blir lurt. Det blir bare mer og mer av at man gir fra seg personopplysninger til folk man tror man kan stole på. Er du på restaurant med familie og venner, eller du skal koronaregistrere deg med QR-kode på treninga til dattera di. Du tenker ikke på at du kan bli hacket da, forteller Grødum. 

Han vil ikke at folk skal bli redde, men syns vi alle bør bli mer oppmerksomme. Og at virksomhetene bør bli bedre på å sjekke sikkerheten til leverandørene. 

Nicolai Grødum, etisk hacker i PwC

– Dette er et gigantisk samfunnsproblem. Mange toppledere har unngått å vurdere cyberrisiko fordi de ikke vet hvordan de skal måle det. I år har risikoen økt, og mange bedrifter tar kontakt med oss for å få hjelp, sier Nicolai Grødum, direktør og etisk hacker i PwC.

Hvor mange har blitt lurt allerede?

– Dette med NFC som betalingschip er såpass nytt ennå, så forhåpentligvis ingen, sier Grødum. Sannsynligheten for cyberangrep på virksomheter har aldri vært større enn nå. 

Hva kan du som forbruker gjøre? 

Du bør sjekke at lenken som dukker opp på skjermen heter det samme som adressen som står på restaurantbordet eller hvor du er.

Hva bør restauranteierne gjøre? 

– Restauranteierne bør sjekke sikkerheten til leverandørene nøye, og sørge for at det er trygt å betale uten å risikere å bli svindlet. Som det er nå, så er det altfor lett å svindle, sier Grødum. 

13 tips til bedrifter for å unngå hacking

 

Kontakt oss

Lars Erik Fjørtoft

Lars Erik Fjørtoft

Partner | Leder for Risk Services, PwC Norway

Tlf: 974 74 469

Nicolai Grødum

Nicolai Grødum

Teknisk direktør | Leder red team, PwC Norway

Tlf: 415 17 321