PwC-podden: E-sport – Norges nye pengemaskin

20/01/21

E-sport er verdens mest voksende sport. Og nå er tiden inne for å investere, råder gjestene:

  • Steffen Willumsen – kommersiell direktør i Nordavind

  • Stian Blipp – programleder og en av eierne i Nordavind

  • Harald Strømme – CEO My Game og styreleder og gründer av Good Game

Stian Blipp fra sitt fullutstyrte gamingrom: – Jeg har spilt siden jeg var 4-5 år, og har alltid vært en skap-nerd. Så kom jeg ut i flying colours for et par år siden, forteller programlederen av Senkveld og en av eierne i Nordavind som er en skandinavisk spill-organisasjon innen gaming og e-sport. 

80 000 spiller aktivt

– Vi kjøpte gamer.no som er Norges største community, og 80 000 spillere er aktive e-sport-utøvere. Det er en attraktiv målgruppe, forteller Strømme. På verdensbasis er det 500 millioner mennesker som ser regelmessig på e-sport.

E-sport og gaming– forklaring av uttrykkene

– E-sport er en konkurransebasert sport. På samme måte som store fotballklubber. Gaming representerer fotball på løkka. E-sport er organisert og har store seriemesterskap, forteller Strømme. 

Megaindustri

– Det har blitt en global megaindustri med spillerpriser, agenter og entrance fee i store turneringer. Det koster mye penger å være med nå. Det er så mye big business i e-sport. Et lag kan bli superstjerner. De største lagene i verden har like stor følgerskare som Liverpool fotballklubb. Folk er die hard fans. Det møter opp tusenvis av folk når det er kamper live, forklarer Blipp.

E-sport overgår Beatles

– E-sport er i ferd med å bli et ordentlig medieprodukt. Vi sender sluttspillet på TV2. De unge ser mer på e-sport og gaming enn de ser lineær TV. Det ble gjort en markedsundersøkelse blant de unge. Den fant ut at etter OL så er det e-sport som ligger på topp. Over alle de kjente fotball-ligaene. Det er et enormt generasjonsskifte vi ser, forteller Strømme. 

Kursutviklingen rett opp: e-gaming knuser alle tall

– Kursutviklingen skyter i taket nå, sier Strømme.

– Tor Olav Trøim som investor var viktig for den veksten vi har hatt.  Vi startet med lånekassen-stipend, og jobbet oss hardt oppover, forteller Willumsen.

– På verdensbasis forventer vi gjennom våre prognoser at det skal være 179 milliarder dollar i gaming og e-sport i 2024. Det er 1,5 trillioner norske kroner, forteller revisor og programleder Eivind Nilsen. 

– For Norge forventes E-sport og gaming markedet å komme opp i nesten seks milliarder i 2024, fortsetter Nilsen.

– Det gjelder å posisjonere seg når det eksploderer. Foreløpig er det mange rike onkler som kjøper seg posisjoner, forteller Blipp.

Sjekk utviklingen til e-sport de neste årene. (Åpnes i nytt vindu)

– Det er så mange potensielle inntektsstrømmer. Foreløpig er det sponsing og reklameinntekter, brukerbetaling, merchandise, medierettigheter, events. Om fem år kommer ikke e-sport til å bli gratis å se, tipper Strømme.

Er det tid for å investere i e-sport nå? 

– Jeg har gjort det selv. Vi har gjort vurderingen allerede. Jeg har jobbet i mediebransjen i 30 år, og er ikke i tvil om at dette er det mest spennende som har skjedd, sier Strømme. 

– Å ta ut noen lodd investeringsmessig globalt kan være lurt. Taket er så høyt. Jeg har på følelsen at det ligger en ketchupeffekt, så det tror jeg kan være veldig lukrativt, avslutter Blipp. 

 

Abonner i din podcast-app

Apple Podcasts Hør på Spotify Google Podcasts

Kontakt oss

Eivind Nilsen

Partner | Revisjon, PwC Norway

Tlf: 952 60 832

Følg oss