{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
PwC bistår norske virksomheter med å innlemme bærekraft i sin kjernevirksomhet. Vi bistår med bærekraftstrategi, operative planer og prosedyrer, risikoanalyser og rapportering. Vi er spesialister på klimaomstilling, bærekraft i finanssektoren og innen internasjonal bistand og utvikling.
I arbeidet med bærekraft er det viktig å ha en god forståelse av hva FNs bærekraftsmål faktisk betyr for egen virksomhet og for egen bransje. Våre eksperter vet hvilke utfordringer som vil treffe ulike bransjer i årene som kommer og vi hjelper virksomheter med å sikre en ansvarlig og bærekraftig forretningsadferd som er i tråd med FNs bærekraftsmål.
Er du blant virksomhetene som enda ikke har satt tydelige mål, er det på tide å gå til verks med prioriteringene.
FNs bærekraftsmål er verdens felles plan for en bærekraftig utvikling på jorda. For at vi skal lykkes med dette arbeidet må alle bidra. Ikke minst næringslivet. I tråd med endringene i samfunnet, nye reguleringer og forbrukernes økende bevissthet, viser stadig flere studier at det også lønner seg økonomisk å drive en virksomhet bærekraftig. I dag handler bærekraft om mer enn å redusere negativt fotavtrykk. Det dreier seg også om ny næringsutvikling og å skape nye forretningsmuligheter.
PwC hjelper virksomheter med å utarbeide strategier for bærekraftig verdiskaping, identifisere og utnytte forretningsmuligheter innenfor bærekraft, samt å integrere etiske, miljømessige og sosiale faktorer i strategi, styrings- og kontrollsystemer.
Ved å integrere bærekraft i strategi og virksomhetsstyring kan et selskap styrke sin konkurransekraft og sitt omdømme, posisjonere seg for nye forretningsmuligheter og bedre sin risikostyring.
Klimaendringene føles allerede i dag, og innebærer betydelig risiko, men også muligheter, for næringslivet. Paris-avtalen og EUs offensive klimapolitikk setter viktige rammer for næringslivet også her hjemme. Klimarisiko handler blant annet om å forstå hvordan klimaendringene vil påvirke samfunnsutviklingen, politikk og rammebetingelser, markeds- og teknologiutvikling og hvilke endringer vi kan forvente i fysiske tilstander som vær og vind. Gode vurderinger av klimarisiko gir viktig og strategisk styringsinformasjon i overgangen til lavutslippssamfunnet.
PwC tilbyr virksomheter en systematisk analyse av deres klima- og bærekraftsrisiko med formål om å gi robust styringsinformasjon i en verden i endring. Vi analyser hvilke risikofaktorer som er vesentlige i ulike klimascenarier, når de kan inntreffe og hvor mye det kan koste. Dette gir viktig innsikt for et selskap når det skal settes en en klar retning for klimaarbeidet og gjennomføres nødvendige tiltak for klimatilpasning. En tydelig klimastrategi vil kunne bidra til å sikre selskapets fremtidige konkurransekraft gjennom det grønne skiftet.
God rapportering er fundamentert i en en god strategi og tydelige mål. Vi bistår også selskaper med deres klima- og klimarisikorapportering i tråd med rammeverk som CDP og TCFD.
For å øke bevisstheten og sikre en bærekraftig utvikling trenger vi åpenhet om hvordan næringslivet integrerer bærekraft i sin virksomhetsstyring.
God bærekraftsrapportering forutsetter at bærekraftsarbeidet følger en overordnet strategi. Rapporteringen med tilhørende indikatorer, knyttes til virksomhetsstrategi, vesentlige temaer, strategiske satsingsområder og målbilde. Relevante og konkrete KPIer er avgjørende for å sikre at strategiske fokusområder implementeres og følges.
For å hjelpe våre kunder å ligge i forkant av ny regulering på bærekraftsområdet, har vi lansert en ny nettportal som gir oppdatert informasjon på sentrale områder som taksonomien, klimarisiko, klimarapportering og mye mer!
En ESG Due Diligence bidrar til å identifisere og kartlegge risiko og muligheter i et selskap som er knyttet til påvirkning på miljø, sosiale forhold og selskapsstyring (inkludert etikk og antikorrupsjon). Analysen vil identifisere ESG risikoer og muligheter i selskaper og hvilke tiltak som vil være nødvendig for å redusere eller utnytte disse ved et eventuelt oppkjøp. Slik informasjon er viktig å avdekke tidlig i oppkjøpsprosessen for å håndtere risiko i en organisasjon som ikke er i samsvar med krav iverksatt av myndigheter og børs. Utbedringer vil bidra til å øke verdien i investeringen etter et oppkjøp og unngå potensielle bøter og negativt omdømme.
Et annet aspekt av bærekraftig finans ligger på porteføljenivå. Porteføljeanalyser er relevant for ulike finansielle aktører, fra private equity (PE) firma til store institusjonelle investorer som eier aksjer på tvers av næringer. Porteføljeanalyse som et tjenesteområde omhandler en systematisk gjennomgang og analyse av ESG-risiko i selskapsporteføljen, strategiske muligheter eller ulike rapporteringskrav. PwC har bred erfaring med alle type porteføljeanalyser, både for PE selskap og store offentlige investorer. Innsikt hentet fra en fokusert porteføljeanalyse kan danne et solid beslutningsgrunnlag for videre investeringer eller andre strategiske beslutninger knyttet til grønn omstilling.
EUs grønne giv er kanskje verdens mest ambisiøse og omfattende plan for grønn omstilling. For å sikre at målene nås, har EU i første omgang introdusert en handlingsplan og tiltakspakke rettet mot finanssektoren. Tanken er at nye reguleringer vil skape ringvirkninger i alle økonomiske sektorer i unionen på sikt.
Et av de mest omtalte verktøyene i tiltakspakken er taksonomien for bærekraftige aktiviteter - et klassifiseringssystem som definerer hvilke aktiviteter som vil godkjennes som bærekraftige i EU. For å kvalifisere som bærekraftig må aktiviteten møte en rekke tekniske krav. Kategoriseringen av aktiviteter som bærekraftige eller ikke legges videre til grunn i en rekke andre direktiver for finanssektoren, blant annet for utstedelsen av grønne obligasjonslån, investeringsrådgivning til kunder, og selskapers ikke-finansielle rapportering.
For å være best mulig forberedt på kommende krav, bør finansielle og industrielle selskaper allerede nå gjennomgå egne systemer for dokumentasjon av påvirkning på samfunn og miljø. Dette inkluderer også ikke-finansiell rapportering. Bedrifter som lykkes med dette arbeidet vil ikke bare sikre overholdelse av kommende reguleringer, men vil også belønnes i form av fordelaktige finansieringsvilkår.
Vi bistår selskaper med:
Kartlegging av aktiviteter mot de tekniske kravene i taksonomien. Les mer om PwCs taksonomiverktøy her
Dokumentasjon og verifisering av oppnåelse av tekniske krav
Operasjonalisering av taksonomikrav i interne prosesser og systemer
Juridisk rådgivning
Rapportering i henhold til taksonomien, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSDR), og Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)
Internasjonal utvikling er en en forutsetning for å nå bærekraftsmålene. I PwC hjelper vi offentlige virksomheter, private selskaper og frivillige organisasjoner med å forbedre deres virksomheter og skape mer effektiv og varig utvikling. Nye globale utfordringer og stadig strammere offentlige budsjetter krever smartere bistand, innovative løsninger og nye finansieringsmekanismer.
PwC har omfattende erfaring og metodikk innenfor strategiutvikling, organisasjonsutvikling, evalueringer og innovasjonsprosesser som bidrar til å ta kundene nærmere oppnåelsen av bærekraftsmålene. Vi kan også bistå med landananlyser og ulike risikoanalyser i fremvoksende markeder.
Liv Annike Kverneland
Finans Eiendom Fornybar energi Helse Industri og handel Offentlig sektor
Olje og gass Shipping Sjømat Telekom og media
Klimaendringer og arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål er noen av de viktigste utfordringene verden står overfor. I dette arbeidet spiller næringslivet en kritisk rolle. Klimaindeksen tar tempen på bærekrafts- og klimaarbeidet i Norges 100 største selskaper.