En lidenskapelig rådgiver av natur

17/10/23

Erlend Bjørklund ved havet

– Vi ser at kunnskapen og rådene våre, kobles direkte til handlinger som skaper grønn omstilling, bit for bit, sten for sten.

Erlend Bjørklund får næringslivet til å lytte til det desperate ropet fra naturen.

Han jobber med klima- og naturpositiv omstilling for landet største virksomheter og bidrar med sin spisskompetanse slik at selskapene får sunnere beslutningsgrunnlag og kan være i front av utviklingen.

Hva gjør en bærekraftsrådgiver?

– Bærekraftrådgiveren kommer inn med et åpent blikk, ser kunden i øynene og belyser utfordringer, skaper forståelse og foreslår løsninger for en konkurransedyktig omstilling.

Arbeidshverdagen går ofte ut på å holde presentasjoner og gi råd til styrer og ledergrupper på tvers av ulike bransjer.

Når han skal hjelpe en kunde starter han ofte med å undersøke hvordan bedriften er eksponert for klima- og naturrisiko. Han kartlegger og får innsikt i hvordan dette vil påvirke bedriftens utvikling, og gir råd om hvilke grep selskapet bør gjøre.

Les også: Hva er ESG?

Erlend Bjørklund ved havet

Erlends største drivkraft er utålmodighet. Derfor får han ofte ting til å skje!

Naturpositiv omstilling

Erlend begynte i PwC i 2019, som en av de første i det norske bærekraftsteamet vårt. Nå jobber han sammen med 30 andre klimaengasjerte kollegaer i Oslo.

Klimaspiren ble sådd da han studerte i Montreal i Canada, hvor han drev en økologisk gård på universitetets tomt og livnærte seg av å selge grønnsaker. Nå gjør Erlend Bjørklund fortsatt en indirekte forskjell, men for et større marked.

– Jeg ble energisk opptatt av å forstå hva det betyr å skape et bærekraftig matsystem, hvordan ting henger sammen og hvordan skape bærekraftige resultater. Jeg skjønte at jeg kunne utgjøre en forskjell, men ville bidra til et bærekraftig system på et større nivå.

Seks kjappe om Erlend

  • Hva er det beste rådet du har fått?

– «Don’t let the fish get in the way of the fishing».

  • Hva burde vi snakke mer om?

– Naturrisiko i næringslivet.

  • Hva liker du best å gjøre på fritiden?

– Heldags matprosjekter. Det beste jeg vet er å utfordre meg selv, lære nye ting og dele et måltid med de jeg er glad i. Når jeg først engasjerer meg, det være seg surdeigsbrød eller vin, så går jeg tungt inn.

  • Hva er din aller viktigste drivkraft?

– Utålmodighet.

  • Hva er den viktigste hendelsen som har formet deg mest?

– Gjennom oppveksten flyttet jeg til et nytt land eller en ny by hvert tredje år.

  • Når og hvor føler du deg aller mest lykkelig?

– I Shavasana etter en god yogatime.

 

Erlend Bjørklund i naturen

Erlends lidenskap for natur og klima startet da han studerte i Montreal i Canada, hvor han drev en økologisk gård.

I PwC jobber Erlend med viktige og komplekse problemstillinger knyttet til klima- og naturpositiv omstilling for landets største bedrifter. Noe av det han liker best med jobben er teambuildingen i "landets allerede råeste rådgivningsmiljø innen bærekraft."

Som rådgiver i PwC får man direkte tilgang til mange innflytelsesrike beslutningstakere i det norske næringslivet. Der opplever han heldigvis mye vilje.

– Vi ser at kunnskapen og rådene våre, kobles direkte til handlinger som skaper grønn omstilling, bit for bit, sten for sten.

Grønn omstilling

Erlends største kampsak handler om at en essensiell bærebjelke står i fare for å forvitre.

– Naturen lider. Tap av artsmangfold og økosystemer er en enorm krise som overskygger både pandemien og klimakrisen. Naturen må få samme prioritet som klimaet. Vi kan ikke løse klimakrisen uten å løse naturkrisen.

Derfor legger han mye tid og krefter i å hjelpe næringslivet med å ta grep.

Erlend nekter å gi slipp på fremtidstroen selv om tempoet i riktig retning burde vært høyere.

– Jeg kan i alle fall håpe at bærekraftrådgivning og grønn omstilling går fra dagens spisskompetanse til å være helt grunnleggende for all forretningspraksis og samfunnsmessig utvikling i fremtiden.

Ledige stillinger i PwC