Pilene peker oppover for Kryptovault

Fra 0 til 208 millioner
på tre år

Kjetil Hove Pettersen i Kryptovault

 

Det var ikke lite som måtte falle på plass da de skulle vokse ut i verden

Suksessbedriften Kryptovault leide inn økonomisjef og regnskapsfører fra PwC for å få orden på økonomisystemet.

 

Kunde: Kryptovault
Industri: Finans
Tjeneste: CFO Solutions, interimressurser til din økonomiavdeling
Land: Norge og Litauen

 

(Foto: Tommy Ellingsen)

 

Playback of this video is not currently available

0:0:16

Fra oppstart til suksess på tre år

– Vi trengte en økonomisjef med stålkontroll. Det har Sindre, forteller Kjetil Hove Pettersen, administrerende direktør i Kryptovault. Siden oppstarten i 2017 har de gått fra ingenting til å operere 28 000 maskiner på sine datasentre, og bygger for tiden datasenter for et av de største Telecom-selskapene i Baltikum.
 

Kryptovault bygger og drifter datasenter på vegne av kunder. De har primært blockchain-kunder, men jobber også med bygging av tradisjonelle datasenter. Kundene på blockchain-siden bruker datakapasitet til å utvinne Bitcoin, den største og mest etablerte kryptovalutaen på markedet. Slik utvinning krever mye datakraft, og her stiller Kryptovault sterkt med et stort antall maskiner og spesialkompetanse på smart drift av datasenter.

– Det jeg er mest stolt over å ha fått til, er å ha startet et selskap fra ingenting, og at vi har lyktes på tre år. Det var stas å få landet store internasjonale kunder og investorer selv om vi ikke hadde så mye å vise til, forteller gründeren. I 2019 omsatte Kryptovault for 208 millioner kroner.

 

Kjetil Hove Pettersen

«Vi hadde litt rot i økonomisystemet og det var ikke helt lett å ro i havn revisjonen. Sindre og regnskapsteamet til PwC var avgjørende for å få den stålkontrollen vi trengte.»

Kjetil Hove Pettersen administrerende direktør i Kryptovault
Foto: Tommy Ellingsen

Krypto er ikke for kriminelle

– Vi er stigmatisert fordi vi har det navnet vi har. Derfor er det viktig for oss å være best i klassen, åpen og synlig på alt. Det var en av grunnene til at vi valgte PwC. Vi trengte hjelp til å få stålkontroll, forteller Pettersen. Han forteller at de kriminelle som velger å bruke Bitcoin nå, blir tatt. Det er helt åpent hvor pengene kommer fra og til. 

– I juli i fjor byttet vi regnskapsfører til PwC, og vi fikk inn Sindre Skogvang som CFO da vår nyansatte CFO skulle ut i permisjon. På det tidspunktet var det litt rot i tallene, og 2018-revisjonen hadde vært tidkrevende. Revisjon i en ny bransje har vi skjønt alltid er litt utfordrende. I tillegg visste vi at vi skulle inn i noen prosesser der vi trengte å vise til både ryddige regnskapsbøker og gode interne prosesser. Her var Sindre og de nye regnskapsførerne avgjørende for å få kontroll. Vi brukte resten av 2019 til å rydde opp og få stålkontrollen vi trengte.

 

Problemene bare forsvant med Sindre

 – Det siste året har vi hatt dialog med mange som ikke kjenner blockchain-segmentet av datasenterbransjen, blant annet banker og potensielle investorer. Her har det vært helt avgjørende å ha med Sindre på laget.

Bankene for eksempel – de er livredde for oss fordi vi driver med blockchain. Sindre hjalp oss med å vise hva vi egentlig driver med, forteller datasjefen. Det er en stor jobb å følge alle transaksjonene og legge frem papirer så bankene kan føle seg trygge på at ingen hvitvasker penger gjennom oss, sier CEOen.

– Både banker og revisorer stiller krav til et visst nivå av kontroll. Det fikk vi på plass dette året. Sindre får ting gjort, og problemer har en tendens til å bare løse seg når han er involvert. Hardtarbeidende mann!, roser Pettersen.

 

Sindre Skogvang

«I denne jobben som CFO var det viktig å kunne se det store bildet og risikoen. Viktig å bruke mest tid på det som er størst risiko! Samtidig som jeg gikk ned i grøten og sammen med teamet fikk kontroll.»

Sindre Skogvang innleid CFO fra PwC

Dette gjorde Sindre som innleid CFO

– I begynnelsen handlet det om å få kontroll på tallene. Gjennomgang av balanse og lønnsomhet, endring av bokføringsrutiner og utnyttelse av nytt regnskapssystem. Det var en solid ryddejobb den høsten før vi hadde god nok kontroll. Samtidig måtte vi starte å se på hvordan vi skulle håndtere risiko – knyttet til både drift og cash-flow. Så vi fikk på plass det vi trengte for å få oversikt over hvordan det gikk, og hvordan det ville gå de neste månedene, forteller Skogvang som sammen med regnskapsfører fra PwC var innleid ett år hos Kryptovault. 

– Når vi hadde tilstrekkelig kontroll, ble hovedfokus flyttet til hvordan vi kunne gjøre ting bedre, og vi så blant annet på utnyttelse av systemer og optimalisering av konsernstrukturen. 

En innleid CFO kan være så mangt. I dette tilfellet var det viktigste å ha noen med kombinasjonen av å kunne se det store bildet og risiko, og som samtidig kunne gå ned i grøten og sammen med teamet få kontroll, sier Skogvang.

 

Dette får Kryptovault hjelp med fra PwCs regnskapsteam:

  • Regnskap og lønn er outsourcet til PwC

  • Xledger er  implementert som ERP-system

  • PwC drifter brorparten av økonomifunksjonen på permanent basis

Marianne Brusdal

Marianne Brusdal

Partner | CFO Solutions, PwC Norway

Sindre Skogvang

Sindre Skogvang

Leder CFO Solutions Oslo, PwC Norway