07/03/23
Playback of this video is not currently available
Videoen er tekstet på norsk.
Norge ligger på sjetteplass når det gjelder likestilling i arbeidslivet, og det vil ta 60 år før kvinner og menn får lik lønn om vi fortsetter som vi gjør i dag. Det viser PwCs nye rapport, Women in Work Index. Den måler likestilling i 32 OECD-land og hvordan fordelingen mellom kvinner og menn er på jobb.
77,7 % av norske kvinner jobber, mens 82,1 % av norske menn er i jobb
Hvis like mange norske som svenske kvinner hadde vært i jobb (80,8 %), så ville Norge hatt 111 milliarder kroner mer i BNP
Hvis norske kvinner hadde tjent like mye som norske menn ville de tjent over 100 milliarder kroner mer i året
72,1 % av norske kvinner jobber fulltid.
Lønnsgapet mellom kvinner og menn i Norge er på 13,4 %, ifølge Women in Work Index. Så er du kvinne i Norge og tjener 400 000? Ja, da tjener menn sannsynligvis 53 200 kroner mer enn deg. Lønnsgapet i Norge har aldri vært lavere så det går sakte men sikkert i riktig retning.
Menn tjener i gjennomsnitt 13,3 % mer enn kvinner i Norge. Den viktigste årsaken er at kvinner bruker mer tid enn menn på ubetalt barnepass i nesten alle land i verden.
– Vår erfaring er at kvinner som har vært hjemme med barn har lært masse. De blir ofte både mer handlekraftige og tidseffektive etter en permisjon, og bygger uvurderlig livserfaring som er viktig for arbeidsgivere. Vi må slutte å tenke at kvinner - eller menn - som har permisjon skal stå stille i lønnsutvikling, sier Eli Moe-Helgesen i PwCs ledergruppe.
Moe-Helgesen anbefaler virksomheter å sette en struktur som sørger for lik lønn for kvinner og menn.
– Det er jo et stort paradoks at vi på den ene side river oss i håret over at kvinner ikke tar lederstillinger, mens vi på den andre siden ikke lønner dem likt som menn. Klart de velger lederoppgaver bort om vi ikke tar vare på karrierene deres selv om de er i permisjon, sier hun.
– De som er hjemme med barn skal ikke tape lønnskampen. Bedriftene må sørge for struktur som gjør at at kvinner som kommer tilbake fra permisjon blir sett på som ressurser, sier Eli Moe-Helgesen, leder for revisjon i PwC.
Vi så at lik mulighet til utdanning var det som virkelig endret samfunnet i lengden.
Dersom vi hadde hatt like mange (prosentvis andel) kvinner i jobb som Sverige, hadde Norge økt sin BNP med 111 milliarder dollar.
– Mange bedrifter vet ikke hvordan det står til med likestilling i bedriften sin. Det første man må gjøre er å kartlegge karriere og lønnsforskjeller. Kanskje har bedriften problemer med å holde på kvinner etter at de har fått familie? Eller ansetter man kvinner og menn på ulike nivåer? Fakta på bordet, og så legg en plan, sier revisor-partneren.
Det er likevel ikke helsvart. Norge har ikke blitt dårligere, men det står nærmest stille. Det gjør at Luxembourg, New Zealand, Slovenia, Sverige og Island klatrer forbi oss. Luxembourg er årets vinner. På bunnen av listen ligger Korea.
– I PwC rekrutterer vi 50/50 kvinner og menn, og vi har god kjønnsbalanse på mellomledernivå. Men i partnerskapet er det bare 20% kvinner. Det er definitivt noe vi ikke er stolte av. Vi jobber mye med å omsette strategi til handling. For 15 år siden satte vi igang en hel haug med tiltak som kalles “kvinner i PwC”. De virker noe, men ikke nok. Hvorfor virket det ikke? Kanskje ville vi det ikke nok. Det koker ned til det. Vi satte ikke nok kraft bak tiltakene. Det endte opp med å bli et prosjekt og ikke integrert i virksomheten, sier Leif Arne Jensen, administrerende direktør i PwC, i PwC-podden med Anita Krohn Traaseth.
I dag er det en målsetting om at alle ledergrupper på øverste nivå i selskapet skal ha minst 40% av hvert kjønn. Det er også krav til 40% representasjon av hvert kjønn ved partneropptak.
PwC har fått ny ledergruppe med halvparten kvinner og menn. 154 av Norges 200 største selskaper har mer enn 60% menn i toppledergruppa, og bare fire av Norges 200 største selskaper har mer enn 60% kvinner i toppledergruppa.