Fra å anbefale filmer på strømmetjenester til å optimalisere komplekse forretningsprosesser, har KI blitt en integrert del av hverdagen vår. Med stor kraft følger også et stort ansvar. Hvordan kan vi sikre at KI brukes på en måte som er etisk, rettferdig og bærekraftig? Svaret ligger i ansvarlig KI.
– Virksomheter som tar ansvar for hvordan de bruker KI, vil stå sterkere i møte med økende reguleringer, krav fra kunder og forventninger fra samfunnet, sier Christine Ask Ottesen, partner i PwC og ekspert på KI-loven.
Ansvarlig KI handler om å utvikle og bruke kunstig intelligens på en måte som ivaretar mennesker, samfunn og miljø. Det betyr å bygge systemer som ikke bare er effektive, men også transparente, rettferdige og trygge. Det handler om å stille de vanskelige spørsmålene:
Hvordan påvirker algoritmene våre mennesker og samfunn?
Kan vi forklare hvordan KI-systemene våre tar beslutninger?
Hvem har ansvaret når noe går galt?
Hvorfor er ansvarlig KI viktig?
Ansvarlig KI er ikke lenger noe du bør tenke på. Det er forretningskritisk.
KI har et enormt potensial til å skape verdi, men uten klare rammer kan det også føre til utilsiktede konsekvenser. For eksempel kan skjevheter i data føre til diskriminerende beslutninger, eller manglende transparens kan svekke tilliten til teknologien. Ansvarlig KI er nøkkelen til å bygge tillit – både hos kunder, ansatte og samfunnet som helhet.
For å sikre at KI er ansvarlig og i samsvar med europeiske verdier har EU vedtatt verdens første lovgivning for KI - kalt AI Act (KI-forordningen). Denne skal innføres i norsk rett gjennom en KI-lov. Regjeringen sendte nylig forslag til KI-lov på høring. Etter planen skal den tre i kraft i løpet av sensommeren 2026.
Les mer: Alt om AI Act
Forstå risikoene: Kartlegg hvordan KI-systemene deres påvirker mennesker og samfunn. Identifiser potensielle skjevheter, sikkerhetsrisikoer og etiske dilemmaer.
Bygg inn ansvarlighet fra start: Ansvarlig KI må være en del av designprosessen – ikke en ettertanke. Sørg for at teamene deres har kompetanse på både teknologi, etikk og reguleringer.
Vær transparent: Forklar hvordan KI-systemene deres fungerer, og vær åpne om begrensningene. Transparens bygger tillit.
Kontakt meg for en uforpliktende prat