Ane har alltid jobbet med å beskytte mennesker

19/11/21

Ane Louise Winsvold Gundersen

– Cybersikkerhet handler vel så mye om ledelse, kultur, menneskelig forståelse og analytisk tankegang, som IT og digitalisering, forteller Ane Louise Winsvold Gundersen. Foto: Schibsted partnerstudio

Nå har hun fokus på fiender man ikke kan se

Ane Louise Winsvold Gundersen (27) har byttet ut arbeid i FN med cybersikkerhet i PwC. Hvorfor det? Hun vil utgjøre en forskjell!

– Jeg visste allerede i tenårene at jeg ønsket å utgjøre en forskjell i andre menneskers liv, og jeg har brukt flere år på feltarbeid for humanitære organisasjoner i Hellas, Madagaskar og Asia. Men, jo flere jeg kan nå ut til, dess bedre – og derfor har jeg nå fokus på cybersikkerhet, innleder Ane. 

Ane Louise er en av mange problemløsere i PwC.

Samfunnet har i lang tid fokusert mest på fysisk sikkerhet, som å hindre strategiske terrorangrep, samtidig som cybersikkerheten har blitt langt mer aktuell. 

Kort og godt går det ut på å skape et forsvar mot de som prøver å få tak i digitale opplysninger fra privatpersoner, firmaer og nasjoner, men også forhindre at trusselaktører kan manipulere industri, vannforsyninger eller lignende. 

–  Folk ser for seg en person i hettegenser som hacker, men cyber-sikkerhet handler også om mennesker, prosesser og analyse.

Ane Louise Winsvold Gundersen

Byttet FN med cyber: – Min ambisjon er å bidra til å sikre det digitale Norge mot organisert kriminalitet, sier Ane. Foto: Schibsted partnerstudio

Folk ser for seg en person i hettegenser som hacker, men cyber-sikkerhet handler også om mennesker, prosesser og analyse.

Ane Louise Winsvold Gundersen

– Norge digitaliserer i rasende fart, noe som gjør oss mer og mer sårbare. Parallelt pågår et vanvittig våpenkappløp, hvor hackere med ulik tilknytning jakter på alt fra bedriftshemmeligheter, penger og personopplysninger. Det er vår oppgave å gjøre det skikkelig vanskelig for hackerne å lykkes, både med forebyggende og reaktive tiltak, utdyper lederen for det voksende cybermiljøet i PwC, Eldar Lorentzen Lillevik.

– Vi jobber med å beskytte oss mot folk som vil oss vondt. Fienden er både kreative og motiverte og det gjør cybersikkerhet veldig spennende.

På grunn av den ukjente trusselen et hackerangrep står for, frykter man at det i økende grad vil kunne føre til fysiske konsekvenser, som tap av kritiske samfunnsfunksjoner og i ytterste konsekvens liv.

For å møte dette søker PwC langt mer enn bare tekniske spesialister når de ser etter arbeidskraft til cyber-avdelingen. Cybersikkerhet handler vel så mye om ledelse, kultur, menneskelig forståelse og analytisk tankegang, som IT og digitalisering.

Vi jobber med å beskytte oss mot folk som vil oss vondt. Fienden er både kreative og motiverte og det gjør cybersikkerhet veldig spennende.

Eldar Lorentzen Lillevik
Eldar Lorentzen Lillevik

Fullt alvor i cyber: – Den digitale utviklingen har ført til at det er mer alvor for cybersikkerheten til f.eks. banker, sier Lillevik. Foto: Schibsted partnerstudio

Fra FN til PwC

Gundersen har tidligere vært tilknyttet FN som fred- og sikkerhetspraktikant i fem måneder. Her satt hun blant annet i sikkerhetskomiteen, stemte på vegne av Norge og forhandlet på vegne av Utenriksdepartementet.

Til tross for at tiden i FN var svært spennende, satt Ane igjen med et ønske om å kunne ha større innflytelse på avgjørelser som tas for å få til for varig endring i samfunnet. Det var på mange måter derfor hun søkte seg til FN, fordi hun ønsket å få utrettet mer enn hun kunne som nødhjelps-arbeider i blant annet Myanmar.

Da PwC, som hun jevnlig hørte godt om mens hun studerte internasjonale relasjoner, kriseplanlegging og beredskap i Storbritannia lyste ut stillinger, bykset hun like gjerne til. Det til tross for manglende erfaring innenfor cybersikkerhet.

– Jeg søkte meg til cyber-avdelingen og var både spent og nysgjerrig på å få vite mer om cybersikkerhet. Det tok kort tid før jeg lærte at cyber var utfordrende på en måte jeg likte, samtidig som jeg erfarte at PwC hadde den slagkraften jeg så etter i en jobb. Da ble det en god match, sier Ane med et stort smil.

Lillevik bekrefter at det har vært en god match, og at de fant hennes allsidige bakgrunn som særlig relevant og spennende for PwC. Da Ane søkte seg til PwC jobbet hun med covid-19-beredskap for helsevesenet i Storbritannia.

Ane Louise Winsvold Gundersen i FN.

Praksisplass i FN: Over sitter Ane og stemmer på vegne av Norge og UDs interesser. Det var en av oppgavene Ane hadde i løpet av sine fem måneder i FN.

Ane Louise Winsvold Gundersen foran flagg i FN.

–  «Alle» kan jobbe med cyber 

Mange ser for seg at cybersikkerhet handler om lange koderekker som tastes av en mengde utviklere som er foran en skjerm dag inn og dag ut. Det er riktig at det er et behov for disse. 

I tillegg til dette er det behov for de som er litt annerledes. De som er som Ane. Med kompetanse på mennesker, bedrifter, og organisasjonskultur – og som har gode kommunikasjonsevner og lederegenskaper. 

– Det mest grunnleggende innen cybersikkerhet er at vi må forstå hvordan vi kan hjelpe folk med å beskytte seg. Her kreves både menneskelig kompetanse og analytisk tankegang, og selvsagt en teknisk og utførende kompetanse. Men det er ikke slik at én person må kunne alt dette for å jobbe med cyber, det er mange ledd i dette, forklarer Lillevik.

Eldar Lorentzen Lillevik og Ane Louise Winsvold Gundersen

Godt miljø: Nyansatte Ane er svært fornøyd med det tverrfaglige miljøet og de sosiale arrangementene i PwC. Foto: Schibsted partnerstudio

Ane er på mange måter et levende eksempel på hvor bredt cybermiljøet søker etter mennesker. Hun så aldri for seg å jobbe med cybersikkerhet, rett og slett på grunn av manglende forståelse for hva det er og hvordan hun kunne nå ut til andre gjennom dette fagfeltet. Nå håper hun å kunne få nye kollegaer med ulike bakgrunner og er helt sikker på at alle vil trives i PwC. 

– Her trenger vi mange forskjellige mennesker, og er man lærevillig så vil man passe inn i denne entusiastiske gruppen. Det er varierte arbeidsoppgaver, hektisk og man rekker ikke kjede seg ett sekund, avslutter Ane.

Et fellesskap av problemløsere er nøkkelen for å løse vår tids største utfordringer. Se karrieremulighetene dine i PwC her.

 

Kontakt oss

Katrin Havnes

Katrin Havnes

Rekruttering, nyutdannet, PwC Norway

Tlf: 469 64 684

Marit Stolpestad

Marit Stolpestad

Rekruttering, erfaren, PwC Norway

Tlf: 905 81 448