{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Som ferdig utdannet siviløkonom fikk Yuxia Wang avslag på avslag. Så fikk hun endelig en mulighet hos PwC i Kristiansand gjennom "Flere i arbeid"-prosjektet.
Kinesiske Yuxia Wang ble brått alenemor. Uten å kunne det norske språket, og uten nettverk så det mørkt ut å skaffe seg jobb og bygge seg et liv i Norge. Etter seks måneder med avslag på alle jobbsøknader, fikk hun endelig en mulighet hos PwC i Kristiansand gjennom programmet “Flere i arbeid”.
– Utenforskap og mennesker som ikke kommer seg i arbeid er en av de største samfunnsutfordringene i Agder-regionen. Vi har et ansvar som selskap i å gjøre det vi kan for å løse dette problemet, sier Reidar Henriksen, regionsleder i PwC i Agder, som gjennom PwCs engasjement i programmet «Flere i arbeid», også har tenkt nytt rundt sitt eget inkluderingsarbeid.
Det startet med at PwC bisto Kristiansand kommune i et prosjekt for å hjelpe flere i arbeid. Dette ledet til at vi ble inspirert til å ta inn kandidater med utradisjonell bakgrunn til vårt eget kontor i Kristiansand.
Yuxia Wang er en av dem.
Yuxia kommer fra Yantai, en kystby i Kina. Hun giftet seg med en norsk mann og flyttet til Norge høsten 2011. To år etter ble Yuxia alene med et lite barn, uten å kunne språket og uten nettverk. Hun ville så veldig gjerne jobbe og startet på norskkurs høsten 2013. Yuxia ga ikke opp til tross for at alt så mørkt ut. Hun skaffet seg norsk studiekompetanse, startet på Universitetet i Agder (UIA) i 2015, og fullførte utdannelse som siviløkonom. Imens hun ventet på å starte i en PhD-stilling jobbet hun som forskningsmedarbeider. Så kom pandemien, og alle planlagte PhD-stillinger på engelsk ble trukket tilbake.
Etter at hun var ferdig med forskningsprosjektet på UIA, måtte hun ut å søke jobb. Hun sendte 54 søknader og ble innkalt på 16 intervjuer, men ble ikke ansatt.
Yuxia var arbeidsledig i 6 måneder.
– Jeg tenkte det skulle bli lett for meg å få jobb i Norge. Jeg har god, norsk utdanning, er et godt menneske, jobber hardt, og er lojal. Men ingen ville ansette meg, sier Yuxia.
Yuxia tror det var tre grunner til at arbeidsgivere var skeptiske til å ansette henne:
– Derfor hadde jeg jobbet som tolk, og som frivillig økonomirådgiver, og registrerte meg hos Nav for å finne jobb, bygge nettverk, få erfaring og lære meg bedre norsk. I mai 2021 ble jeg invitert til jobbintervju hos PwC i Kristiansand via Nav, med Reidar og Hege. Jeg var ikke selvsikker.. Hadde mistet troen på at jeg kunne få jobb i Kristiansand. Kanskje måtte jeg flytte til Oslo for å finne jobb? Tenkte Yuxia.
– Vi har som mange kjent på terskelen for å rekruttere mennesker med utradisjonell bakgrunn og tenkt at andre virksomheter er bedre egnet. Ikke minst har nok vår kompromissløse krav til kvalitet på kandidater blitt brukt som en unnskyldning. Nav hadde imidlertid en god forståelse for dette. De kom med forslag til en god kandidat, nemlig Yuxia.
– Gjennom samarbeidet har begge partner erfart at det å sikre kandidaten en trygg og god onboarding har vært en suksessfaktor, sier Reidar Henriksen.
– Vi har de senere år hatt flere erfaringer med rekruttering via Nav. Det er ikke alt som har gått like bra, men gjennom disse erfaringene har vi lært litt om hvordan vi bør ta i mot ansatte med bakgrunn fra en annen kultur. Vi har lagt til rette for en litt tettere oppfølging i starten, med folk som tar godt ansvar for onboarding, både når det gjelder språk og kultur. Vi må rett og slett erkjenne at det å være gode mangfoldsledere krever litt ekstra av oss, men da kan vi også høste gevinsten av en betydelig oppside. Vi har rette og slett blitt et bedre selskap av å ha Yuxias kvaliteter med oss i PwC! Sier Reidar.
– Jeg ble veldig glad! Det betydde så mye! Men jeg var litt redd da jeg skulle starte.. “Er de snille? Har de gode prosesser til å ta imot meg?“ Reidar og Hege (red.kom. Hege Gabrielsen, partner i PwC) forsto at jeg var redd og usikker, og fortalte at de hadde gode prosesser og skulle ta meg godt imot.
–Det var vanskelig for meg å forstå alt i starten. Det var så mye å lære. Jeg trengte en del støtte, men kollegaene mine passet på meg godt, og det gikk bra etterhvert, sier hun.
– Det er så godt å føle meg trygg og selvsikker, og at jeg kan være meg selv! Jeg merker at jeg får mer respekt fra folk når de vet at jeg jobber som revisor i PwC. Jeg har også kjøpt meg min egen bolig i fjor. Endelig har jeg et normalt liv i Norge. Det siste et og et halvt årene i PwC er den beste tiden jeg har hatt siden jeg flyttet til Norge. Jeg elsker kollegaene mine. De er som familie for meg. Jeg er heldig å jobber sammen med dem. Jeg har et mål om å gjøre mitt beste og gi tilbake til Reidar og PwC! Jeg vil vise Reidar at det er verdt å gi meg en sjanse. Jeg håper at min historie kan bidra til at flere med utenlandsk bakgrunn får jobb, sier Yuxia.
– PwC blir virkelig bedre med Yuxia på laget! Vi trenger ulik kompetanse og ulike perspektiver inn i teamene våre for å finne de beste løsningene. Jeg har et personlig engasjement og motivasjon for å gi folk en sjanse, og se hva som skjer når nettopp noen får en sjanse hos oss. Yuxia er et utrolig godt eksempel på det, sier Reidar.
“Flere i arbeid” er et femårig program i regi av Kristiansand kommune hvor næringslivet og offentlig sektor jobber for å minske utenforskap. I programstyret sitter øverste ledelse i kommunen, Nav Agder, Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, UiA og Agder Fylkeskommune.
PwC, ved Hege Gabrielsen, hadde fra 2018 rollen som prosessleder for Oppgaveutvalget med bred deltakelse fra næringsliv, offentlige aktører, akademia og frivillighet. Hensikten med Oppgaveutvalget var å tenke nytt og finne løsninger på tvers av tradisjonelle siloer og utvalgets anbefalinger ble førende for innretningen av programmet "Flere i arbeid". I tillegg leder PwC på pro bono basis ressursgruppen "Flere i arbeid" som koordinerer næringslivets innsats mot programmet.
Nylig lanserte ressursgruppen Bedriftspakken “5 steg til en ny kollega”, et verktøy laget av og for bedrifter sammen med Nav Kristiansand. Bedriftspakken skal gjøre det enklere og mer forutsigbart for bedrifter å rekruttere ny arbeidskraft blant dem som står utenfor arbeidslivet.