Norsk forsvarsindustri i eksplosiv vekst

To personer i uniform
  • juli 08, 2025

Den norske forsvarsindustrien står midt i en historisk vekstperiode. Det gir muligheter for norsk industri og private investorer. Med økte forsvarsbudsjetter, teknologisk innovasjon og en strategisk rolle i det globale sikkerhetsbildet.

22 %

Årlig vekst fra 2021 til 2023 i norsk forsvarsindustri

PwCs forsvarsrapport

Økte forsvarsbudsjetter driver veksten

Norske forsvarsutgifter har økt med over 45 % siden 2019 og nådde 100 milliarder kroner i 2024. Innen 2030 forventes dette tallet å stige til 150 milliarder kroner årlig, ifølge ny forsvarsrapport fra PwC. Denne veksten er en direkte respons på økte geopolitiske spenninger og et økt fokus på nasjonal sikkerhet.  

For norsk industri betyr dette økte kontraktsmuligheter og en sterkere posisjon i det globale forsvarsmarkedet. 

– Samtidig gir det private investorer en unik sjanse til å kapitalisere på en sektor som nå prioriteres både nasjonalt og internasjonalt, sier Anders Brun, Managing Partner, Strategy&.

Les hele forsvarsrapporten

Unlocking value creation opportunities in the Norwegian defense industry

Last ned rapporten her (PDF, 812.87kb)

Norsk forsvarssektor er i stor vekst

Den norske forsvarsindustrien er i ferd med å bli en av landets mest dynamiske næringer. Rundt 150 selskaper har betydelig omsetning i sektoren, med en samlet omsetning på mellom 70 og 75 milliarder kroner i 2023. Dette representerer en årlig vekst på 22 % fra 2021 til 2023. 

Til sammenligning utgjør dette mer enn halvparten av omsetningen i Norges nest største næring etter olje og gass: Havbruksnæringen. Denne veksten viser at forsvarsindustrien ikke bare er en nisje, men en sentral del av norsk økonomi med potensial for videre ekspansjon. 

80 %

Vekst i globale private equity-investeringer i forsvarssektoren fra 2023 til 2024.

PwCs forsvarsrapport

Privat kapital strømmer til sektoren

Globale private equity-investeringer i forsvarssektoren har eksplodert, med en vekst på 80 % fra 2023 til 2024. Allerede i første kvartal 2025 ble dette nivået matchet, noe som viser den økende interessen for sektoren. 

I Norge ser vi lignende momentum. Oppkjøpsaktiviteten øker, og investorer retter blikket mot forsvarsrelaterte selskaper. Dette gjelder spesielt aktører som utvikler teknologi med både militære og sivile bruksområder, som kunstig intelligens, cybersikkerhet og autonome systemer. 

Anders Brun opp en stige

– I år forventer vi at over 75 milliarder kroner i omsetning vil komme fra forsvarssektoren. Sammenligner vi med havbruksnæringen, som er Norges nest største etter olje og gass, så tar forsvarssektoren snart igjen den næringen, sier Anders.

Unike norske fortrinn

Norges geografiske plassering, maritime ekspertise og sterke tradisjon for offentlig-privat samarbeid gir landet en strategisk rolle i det globale sikkerhetsbildet. 

Som en stor energileverandør til Europa og en nøkkelspiller i Arktis, er Norge en viktig brikke i både NATO og det europeiske sikkerhetslandskapet. Denne posisjonen gir norske selskaper en unik fordel når det gjelder å tiltrekke seg internasjonale samarbeidspartnere og investorer. 

Teknologisk innovasjon og eksportmuligheter

Norske selskaper er godt posisjonert i verdikjeden, spesielt innen sluttprodukter og teknologisk utstyr. Dette inkluderer alt fra avanserte våpensystemer til sensorer og kommunikasjonsutstyr. 

Denne posisjonen gir store muligheter for eksport og internasjonal vekst. Med en økende etterspørsel etter dual-use-teknologier – løsninger som kan brukes både militært og sivilt – har norske selskaper en unik mulighet til å utvide sin globale tilstedeværelse. 

Investeringer i fremtidens forsvar

Teknologisk innovasjon står i sentrum for fremtidens forsvarsindustri. Med et større fokus på områder som kunstig intelligens, autonomi og cybersikkerhet, åpnes døren for nye aktører og økt innovasjon. 

Dette gir også muligheter for startups og mindre selskaper til å utfordre etablerte aktører med nye, skalerbare løsninger.

– Offentlig-privat samarbeid og insentiver fra myndighetene bidrar til å akselerere denne utviklingen, sier Roger Mortensen, partner og leder for offentlig sektor i PwC.

Strategiske muligheter for investorer

Forsvarssektoren tilbyr en attraktiv kombinasjon av høy vekst, solide marginer og langsiktige kontrakter. Norske forsvarsselskaper har EBITDA-marginer på mellom 10 og 15 %, og mange opererer i markeder med betydelig teknologisk innovasjon. 

For investorer, både private equity og venturekapital, er dette en arena med stort potensial. Muligheter for konsolidering, buy-and-build-strategier og internasjonalisering gjør sektoren til en ideell plassering for kapital. 

– En ting som er helt sikkert er at investeringene i forsvar kommer til å fortsette, sier Anders Brun, Managing Partner, Strategy&.

Leif Arne Jensen og Anders Brun på taket til PwC med bier i bakgrunnen

– Vi nærmer oss forsvarsbudsjetter på nivå med det høyeste det var under den kalde krigen. Da er vi på 60-tallet og Cuba-krisenivå, sier Anders (høyre i bildet) sammen med administrerende direktør i PwC, Leif Arne Jensen.

Norge som strategisk aktør i geopolitikken

Økt spenning i Arktis, krigen i Ukraina og Norges rolle som energileverandør til Europa gjør forsvarssektoren til en nøkkelbrikke i nasjonal og internasjonal sikkerhet. 

Norges strategiske beliggenhet og forpliktelse til NATO-målene om forsvarsutgifter gjør landet til en sentral aktør i det globale sikkerhetslandskapet. Dette gir norske selskaper en unik posisjon i en tid der forsvar og sikkerhet prioriteres høyere enn på flere tiår. 

Den norske forsvarsindustrien er i en unik posisjon til å dra nytte av både nasjonale og internasjonale trender. Med en sterk vekst, høy lønnsomhet og en strategisk rolle i det globale sikkerhetslandskapet, er dette en sektor som tilbyr betydelige muligheter for verdiskaping.  

Les rapporten

Unlocking value creation opportunities in the Norwegian defense industry.

Last ned rapporten (PDF, 812.87kb)

Hva er dine utfordringer i forsvarssektoren?

Jeg vil gjerne høre fra deg!

Roger Mortensen

Partner | Consulting, Oslo, PwC Norway

952 60 699

Kontakt meg

Anders Brun

Partner, Oslo, PwC Norway

98 20 40 10

Kontakt meg