Dette bør du vite om parkeringsforskriften

kontrakter
  • 01/11/24

Virksomheter som tilbyr parkering, enten offentlige eller private, må følge parkeringsforskriften som trådte i kraft 1. januar 2017. Her får du en detaljert oversikt over kravene som stilles til disse virksomhetene, inkludert registrering, ansvarsforsikring, gebyrfinansiering, krav til ansatte og kontrollører, utforming av parkeringsområder, betalingsløsninger, og muligheten for å søke om dispensasjon. 

Hvem parkeringsforskriften gjelder for

Parkeringsforskriften trådte i kraft 1. januar 2017. De fleste virksomheter som vil leie ut parkeringsplasser mot betaling eller på fastsatte vilkår til allmennheten omfattes av parkeringsforskriften uavhengig om det er offentlige eller private aktører.

Offentlig parkeringstilbud omfatter parkering som tilbys av stat og kommune, mens private parkeringstilbud tar utgangspunkt i egen eiendom, enten driftet i egen regi eller gjennom et parkeringsselskap.

Formålet med reglene er å gjøre parkering mer forbrukervennlig, sikre universelt utformede tilbud, gi likere konkurranseforhold og legge til rette for offentlig kontroll av virksomhetene.

Ønsker du de nyeste Skattenytt artiklene på mail?

Registrer deg for nyhetsbrev

Krav til virksomhetene som tilbyr vilkårsparkering

For virksomheter som skal tilby vilkårsparkering, stilles det flere detaljerte krav, blant annet til parkeringsområder, utforming, ansatte, og regler for tilsyn.

Register for parkeringstilbydere

Foretak, enkeltpersonforetak eller forvaltningsorgan som driver vilkårsparkering må være registrert i Foretaksregisteret og ha fast forretningssted i Norge. Enkeltpersonsforetak må være registrert i Enhetsregisteret. Alle som ønsker å tilby vilkårsparkering må i tillegg registrere virksomheten og parkeringsområdene i et sentralt register via Altinn før parkering tilbys. 

Les mer: Register for parkeringstilbydere 

Ansvarsforsikring

Virksomheter som tilbyr eller håndhever vilkårsparkering må ha dekkende forsikring for det ansvar som kan pådras. Forsikringen må være tegnet før virksomheten kan tilby tjenesten.

Gebyrfinansiering

Parkeringsvirksomheter og opplæringstilbydere skal betale gebyr til Statens vegvesen for å dekke kostnader ved forvaltning av parkeringsforskriften. Gebyret er p.t. 5 kroner per avgiftsbelagte parkeringsplass og 2 kroner per avgiftsfrie vilkårs parkeringsplass.


Les mer: Gebyrfinansiering Statens vegvesen

Parkeringsklagenemnda

Det er opprettet en obligatorisk parkeringsklagenemnd. Hvis klagen til parkeringsvirksomheten blir avslått, kan avgjørelsen klages til parkeringsklagenemnda. Parkeringsvirksomheter må betale bidrag til Parkeringsklagenemnda, som er p.t. 7,5 kroner for hver ilagt sanksjon.

Les mer: Forskrift om brukerfinansiering av Parkeringsklagenemnda

Andre relevante regler

Vær oppmerksom på at kravene må være oppfylt før virksomheten kommer i gang med parkeringstilbud og håndheving. Virksomheten anses ikke som lovlig før kravene er oppfylt. Vegdirektoratet og Parkeringsklagenemda har for eksempel lagt til grunn at ilagte kontrollsanksjoner ikke er gyldige før registrering hos Statens vegvesen er gjort riktig. Statens vegvesen kan videre gi pålegg om retting, ilegge tvangsmulkt, fatte vedtak om avskilting og om forbud mot oppsetting av nye skilt til virksomheter som ikke har oppfylt meldeplikten.

Krav til registrering kan være utfordrende og det må gjøres nøye vurderinger som sikrer riktig etterlevelse. Her kan det særlig være behov for juridisk bistand.

Krav til ansatte og kontrollører

Parkeringsforskriften stiller omfattende krav til ansatte som driver kontrolltjeneste. Blant annet krav til opplæring, uniform, legitimasjonskort, lønn og bonus. Virksomheten har ikke adgang til å gi lønn, bonus eller andre ytelser til ansatte basert på antall kontrollsanksjoner ilagt eller motorvogner fjernet.

Vær oppmerksom på at ansvaret for overholdelse av reglene ligger hos virksomhetens ledelse. Brudd på kravene i forskriften kan medføre pålegg om retting eller tvangsmulkt. Siden ansvaret for overholdelse hviler på virksomheten, kan det være en utfordring for virksomheten å faktisk passe på at reglene overholdes, særlig dersom virksomheten benytter et annet selskap for å utøve kontrollvirksomhet. I disse tilfeller vil det være særlig viktig å sikre at avtalene med parkeringsselskapet sikrer at de påtar seg ansvar for å overholde kravene til ansatte og kontrollører. Det vil ofte være behov for juridisk bistand i forbindelse med utforming av avtalene.

Krav til utforming av parkeringsområdet og skilting

Parkeringsforskriften stiller videre krav til parkeringsområder, for eksempel fysisk utforming, betalingsautomater, informasjon, skilting og tilrettelegging for forflytningshemmede. Brudd på bestemmelsene kan medføre sanksjoner som pålegg om retting, tvangsmulkt eller avskilting.

Brudd på bestemmelsene om skilting om utforming kan medføre sanksjoner i form av pålegg om retting, tvangsmulkt eller avskilting.

Det kan være krevende å overholde alle kravene til utforming av parkeringsområdet, og en del krav byr på skjønnsmessige vurderinger. Særlig krav knyttet til tilrettelegging for forflyttingshemmede og sikre universell utforming av betalingsløsning, ramper, mv kan være utfordrende. Dette må videre være avklart forut for registrering. 

Når det skal etableres nye parkeringsarealer, enten som følge av utvidelse av eksisterende areal eller nybygg, må virksomhetene forankre kravene som følger av parkeringsforskriften i avtaler med entreprenørene. Begrensninger i reguleringsplaner fra kommunen kan også legge føringer for utforming av arealene. I arbeidet med reguleringsplaner er det viktig å engasjere seg tidlig i planleggingsfasen, slik at det er mulig å påvirke planene basert på de aktuelle behovene. 

Betalingsløsninger

Parkeringsforskriften regulerer hvilke betalingsløsninger som må tilbys. Betalingssystemet skal være universelt utformet og brukervennlig. Det skal tilbys en universelt utformet betalingsautomat og en betalingsløsning som kan betjenes fra motorvognen ved hjelp av mobiltelefon eller annen teknologi.

Brudd på bestemmelsene kan medføre tvister rundt ilagte bøter og at det gis pålegg om retting eller tvangsmulkt.

Unntak og dispensasjon

Virksomheter kan i noen tilfeller søke om dispensasjon fra parkeringsforskriften. Dispensasjonsadgangen er svært begrenset.  Det er Statens vegvesen som kan gi dispensasjoner fra parkeringsforskriften. Vegdirektoratet kan også gjøre unntak fra forskriften, herunder utsette ikrafttredelsen av de forskjellige kravene i forskriften. Samferdselsdepartementet har endringsfullmakt til å foreta endringer i forskriften.

For å få dispensasjon fra Statens vegvesen kreves “særlige grunner”, hvilket betyr at de påberopte grunnene må veie tyngre enn hensynet den aktuelle bestemmelsen skal ivareta. Det må gjøres en grundig jobb med eventuell søknad om dispensasjon, og arbeid med dispensasjonssøknader kan være tid- og ressurskrevende. 

Lurer du på noe?

Vi i PwC har spesialister på alle ovennevnte områder og kan bistå med spørsmål knyttet til fast eiendom, offentlige krav, entrepriserett, leiekontrakter, kontraktsrett, skatt og mva. Vi tilbyr løpende rådgivning, prosjektrådgivning og bistand i rettslige tvister.

Kontakt oss

Tatiana Stjernvik

Advokat | Senior Manager, Oslo , PwC Norway

466 79 902

Kontakt meg

Hold deg faglig oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om forretningsjus rett i din mailboks.

Våre eksperter bistår deg

Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.