{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
De britiske skattemyndighetene, HM Revenue and Customs (HMRC), har i de siste årene utfordret skattebehandlingen av ikke-bosatte styremedlemmer i britiske selskaper i økende grad. Den konkrete problemstillingen knytter seg til om britiske selskaper, gjennom det britiske Pay As You Earn (PAYE) systemet, har trukket skatt på riktig måte ved utbetaling av styrehonorar til ikke-bosatte styremedlemmer. PAYE-systemet er Storbritannias måte å innkreve inntektsskatt og trygdeavgift fra ansatte og styremedlemmer, ved å trekke det fra lønnen eller honorarene før det utbetales.
Britiske selskaper som engasjerer styremedlemmer, plikter å rapportere og trekke skatt og trygdeavgift av styremedlemmenes honorarer gjennom PAYE systemet. Dette gjelder både britiske og utenlandske styremedlemmer som utfører arbeid i Storbritannia. Dersom styremedlemmene er norske, skal det imidlertid betales arbeidsgiveravgift til Norge, da styremedlemmene normalt vil være medlem av norsk folketrygd. Styremedlemmene må på sin side levere britisk skattemelding inkludert skattepliktige styrehonorar og eventuelle fradrag.
Tilsvarende utgangspunkt gjelder også i Norge, hvor norske selskaper plikter å rapportere og trekke skatt og trygdeavgift av honorar til norske og utenlandske styremedlemmer som utfører arbeid i Norge. Arbeidsgiveravgiften må normalt betales til det landet hvor styremedlemmene er trygdet. Og styremedlemmene må levere norsk skattemelding.
En annen likhet er at de britiske skattereglene ikke gir noen unntak eller lettelser for styremedlemmer, selv om de bare tilbringer noen få dager i Storbritannia. De britiske skattereglene gir heller ikke generelt noen lettelse fra britisk beskatning under skatteavtalene som Storbritannia har med andre land. Dette betyr at styremedlemmet kan bli skattlagt i både Storbritannia og sitt bostedsland på samme inntekt, med mindre bostedslandet gir en ensidig lettelse eller et fradrag for den britiske skatten som er betalt.
Her kommer det norske skatteperspektivet inn. Hvis du er en norsk bosatt som jobber deltid i Norge og Storbritannia som styremedlem i et britisk selskap, vil du bli skattlagt i Norge på din globale inntekt, inkludert styrehonorar fra britiske selskap. Siden styrehonoraret også kan skattlegges i Storbritannia, både etter britisk skattelov og etter bestemmelsene i skatteavtalen, er du derfor i en dobbeltbeskatningssituasjon.
Dobbeltbeskatningen unngås ved at Norge som hovedjurisdiksjon innrømmer fradrag for den britiske skatten, begrenset til den del av den norske inntektsskatten som faller på denne inntekten. Normalt vil dette innebære at du får fullt fradrag, da marginalskattenivået for lønnsinntekter er noe lavere i Storbritannia enn i Norge.
For å kreve fradrag under skatteavtalen, må du i praksis dokumentere at det er betalt britisk skatt av styrehonoraret, som for eksempel ved å fremlegge kopi av din britiske skattemelding. Du må også rapportere styrehonoraret og den betalte britiske skatten i din norske skattemelding, og angi at du krever fradrag under skatteavtalen. Du kan også måtte søke om et bostedsbevis fra de norske skattemyndighetene, for å bevise at du er bosatt i Norge for skatteformål.
Les også: Exit-skatten skjerpes
Dobbeltbeskatningen kompliseres ytterligere av at Norge og Storbritannia har avvikende skatteår, hvor vi i Norge følger kalenderåret mens Storbritannia regner fra 6. april til 5. april. Du risikerer derfor å måtte vente i opptil ca. seks måneder med å kreve fradrag for deler av den britiske skatten, og må følgelig midlertidig dekke denne skatten og levere to skattemeldinger med krav om fradrag.
Skattebehandlingen av styremedlemmer i britiske selskaper er altså forholdsvis komplisert og utfordrende å navigere i, og kan innebære en betydelig risiko og administrativ byrde i både Norge og Storbritannia. Derfor er det fornuftig å søke profesjonell rådgivning og bistand for å gjennomgå dine ordninger og sikre overholdelse av skattereglene og forpliktelsene i begge land.
Vi i PwC har betydelig erfaring med å rådgi styremedlemmer om deres skatteposisjon og forpliktelser, og vi kan hjelpe deg med å:
Gjennomgå dine nåværende ordninger og vurdere din skatteeksponering og risiko i både Norge og Storbritannia
Proaktivt samarbeide med deg for å sikre at dine fremtidige ordninger er i samsvar og optimalisert for skatteformål
Samarbeide med deg for å løse eventuelle henvendelser eller tvister du måtte ha med skattemyndighetene i enten land
Rådgi deg om de bredere skattehensynene, som fast driftssted, bosted, internprising, og indirekte skatter, som kan oppstå fra dine grenseoverskridende aktiviteter
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.
Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.