Norske kommuner mangler oversikt over matomsorgen: – Krevende å ta gode beslutninger
En ny rapport fra PwC viser at det er en utfordring for kommunene å planlegge og organisere matomsorgen. Til tross for pressede økonomiske rammer, har kun 45 % av kommunene kartlagt fremtidig produksjonsbehov.
– De kommunene som har grunnleggende innsikt i egen matomsorg er bedre på å ta gode og veloverveide beslutninger, sier Peder Heggdal, helsedirektør i PwC.
Rapporten viser at norske kommuner står overfor betydelige utfordringer frem mot 2040. Blant annet peker 48 % av kommunene på rekruttering av matfaglig personell som den største bekymringen, mens 21 % trekker frem investeringsbehov og 16 % driftskostnader. Samtidig har kun 65 % av kommunene etablert beredskapsplaner for matomsorgen.
PwCs undersøkelse avdekker også store variasjoner i kostnadsbildet. Kommuner som produserer mat i egen regi oppgir kostnader per middagsporsjon fra 55 til 217 kroner, men mange har kun inkludert råvarekostnader i regnestykket. Kommuner som kjøper middager fra eksterne aktører, har bedre kostnadskontroll og lavere variasjon i kostnadene, med et spenn fra 60 til 111 kroner per porsjon.
Fremtidens matomsorg krever helhetlig planlegging, smartere ressursbruk og bedre samarbeid. Kommunene må handle nå for å møte de økende kravene.