4 råd til dyktige kvinner

Start adding items to your reading lists:
or
Save this item to:
This item has been saved to your reading list.

08/03/18

På kvinnedagen lanserte vi en ny global undersøkelse som viser at 4 av 10 kvinner er redde for å få barn fordi de frykter det kan gå ut over karrieren. Samtidig sier nær halvparten av de nybakte mødrene, at de er blitt oversett ved forfremmelser, fordi de har barn. 

Med denne undersøkelsen som bakteppe gir PwCs partner og leder for Risk Advisory Services, Eli Moe-Helgesen noen gode råd til alle dyktige kvinner der ute:  

Råd 1: Velg livsledsager med omhu

Mitt første råd er å velge seg en klok og raus livsledsager - og der har jeg vært veldig heldig selv. Dyktige damer gifter seg ofte med dyktige menn som selv har ambisjoner. Jeg har forsøkt å si fra til mange at det ikke må være sånn at familien må velge en karriere. Man må sammen legge til rette for at begge i et forhold kan få spennende jobber. Jeg har altfor ofte hatt samtaler med jenter som forteller hun har bestemt seg for å trappe ned litt fordi mannen har en så krevende stilling.

 

Råd 2: Tenk karriere ut fra et et langsiktig perspektiv

Det andre rådet jeg forsøker å gi er at man ikke må ta ukloke karrierevalg akkurat i den fasen der man etablerer seg. Når barna er små, økonomien kanskje trang og det koker rundt ørene, så vit at ting vil forandre seg. Å gjøre valg akkurat når man har det som mest intenst kan kanskje hjelpe der og da, men over tid er det ofte kvinnen som taper. Og min erfaring er at de aller fleste arbeidsgivere vil være mer enn positive til å legge til rette så godt man kan i en krevende fase - de vil gjerne beholde deg. Men du si fra, for det er ikke sikkert andre forstår akkurat hva du trenger.  

 

Råd 3: Ikke vær din egen verste fiende

Råd nummer 3 er at flinke damer ikke må være sin egen verste fiende. Jeg tror mange unge jenter forsøker å være perfekte i alle sammenhenger - som mamma, kone og arbeidstaker, og at det er et nederlag å si ja når noen tilbyr seg å hjelpe. Det er lett å bli helt utslitt av forventningene, ikke minst de man stiller til seg selv. Mitt råd er å ikke ta alt så nøye og at det er helt greit å takke ja til hjelp. Det går fint å stille med kjøpemuffins til skoleavslutningen. Kjøp klær som ikke trenger å strykes og ferdigkjøpt pepperkakedeig er like bra som hjemmelaget.

Og si ja når svigermor tilbyr seg å hjelpe - gode besteforeldre som bryr seg skal man ta godt vare på.  

 

Råd 4: Si JA! Og si litt nei.

Mitt siste råd er å si JA! når noen kommer og gir deg en utfordring. Ikke hør på den lille tassen som sitter på skulderen og sier at du ikke er god nok. Klart du kan! Men si nei innimellom også - noen har alt for lett for å ta på seg oppgaver som ikke bygger verken kompetanse eller karriere, men bare gjør livet enklere for den som liker å delegere.

Eli Moe-Helgesen, Partner | Risk Advisory Services

Eli Moe-Helgesen, Partner | Risk Advisory Services

Det handler også om strukturer, menn og arbeidsgivere

Det at vi har for få kvinner i ledende posisjoner er på ingen måte bare kvinnene sitt eget ansvar. Det er masse å si til politikere, arbeidsgivere og menn også. Ett av våre største problemer er at vi fortsatt har inngrodde strukturer som gjør at både kvinner og menn fortsetter å gjøre tradisjonelle valg.

Vi må sammen ta aktivt tak slik som vi ser ledende virksomheter gjør i dag. DNB rydder for eksempel bevisst opp i lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Jeg ser flere arbeidsgivere som slutter å “kjøpe ut” pappaer som ikke har tid til å ta pappapermisjon, og de forventer at mammaer og pappaer deler både permisjon og ansvaret når barna blir syke. Og eiere (som staten) som stiller krav til mangfold i styre og ledelse får naturligvis flere kvinner i ledende posisjoner.

 

Vår tids største utfordringer

Og så må vi snart ta tak i en av vår tids største utfordringer - i dag er det guttene som er i ferd med å bli skoletapere. Konsekvensen er at en rekke tidligere mannsdominerte studier som jus, tannlege og medisin er fullstendig kvinnedominerte.

70% av alle elever som får vedtak om spesialundervisning er gutter. Andelen gutter som faller ut fra videregående skole er større enn for jenter, og andelen unge på NAV domineres også av unge menn. Min gode kollega Helga Aune har forsket på dette, og vi er i ferd med å pådra oss en gigantisk utfordring.

Så hva gjør vi her i landet om 10-15 år når guttene ikke er dyktige nok til å ta lederjobber og kvinnene ikke vil?

 

Kontakt oss

Eli Moe-Helgesen

Partner | Leder for Assurance & Risk Advisory Services , PwC Norway

Tlf: 952 60 113