Eksport av leasingbiler

Kan være en smart løsning for å unngå tilbakebetaling av merverdiavgift (mva)

Baksiden av en sølvfarget Tesla
  • 29/01/25

Med de nye endringene i merverdiavgiftsreglene som trådte i kraft 1. juli 2024, har leasing- og bilutleiebransjen i Norge fått nye utfordringer, men også nye muligheter. En av de mest interessante mulighetene er eksport av bilene etter endt bruk i Norge for å unngå tilbakebetaling av fradragsført merverdiavgift.

Økte kostnader for fossilbiler dersom leasingen ikke varer i 8 år

De nye reglene innebærer en betydelig økning i tilbakebetalingsbeløpet for merverdiavgift ved salg av biler brukt i utleie- eller leasingvirksomhet. Tidligere ble tilbakebetalingen beregnet etter en sjablong, men nå baseres den på bilens faktiske videresalgsverdi.  I tillegg gjelder tilbakebetalingsplikten nå i hele åtte år, regnet fra registreringen av kjøretøyet, i stedet for fire år som tidligere. Dette betyr at tilbakebetalingen av merverdiavgift blir vesentlig høyere enn tidligere. Dette kan gjøre leasing av fossilbiler mindre attraktivt og øke kostnadene for både leasing-, bilutleiefirmaer og kunder.

Eksport som løsning

Eksport av biler brukt i leasing- eller utleievirksomhet kan være en smart strategi for å unngå disse økte kostnadene. Ved eksport  etter avsluttet bruk i leasing eller utleie, utløses ikke plikten til å tilbakeføre fradragsført merverdiavgift. Dette gir aktørene en unik mulighet til å redusere sine kostnader og samtidig oppnå refusjon av engangsavgiften, på visse vilkår. 

Det er viktig å merke seg at eksporten må være reell og forretningsmessig begrunnet, og ikke bare “skattemessig motivert”. Det er for eksempel antatt at salg til kunde med sterk tilknytning til  Norge, men hvor bilen eksporteres, vil kunne innebære risiko for gjennomskjæring fra skattemyndighetenes side.

Ønsker du de nyeste Skattenytt artiklene på mail?

Registrer deg for nyhetsbrev

Fordeler ved eksport

  1. Unngå tilbakebetaling av MVA: Ved eksport slipper du å betale tilbake deler av fradragsført merverdiavgift. Dette kan utgjøre en betydelig besparelse, spesielt for biler med høy restverdi.
  2. Refusjon av engangsavgift: Du kan få refusjon av engangsavgiften, noe som ytterligere reduserer kostnadene. Fra 1. januar 2024 er metoden for beregning av refusjonen endret, men det er fortsatt mulig å oppnå betydelige besparelser.
  3. Høy restverdi: Fossil- og hybridbiler kan ha høy restverdi, noe som gjør dem attraktive for eksport. Dette kan bidra til å opprettholde et visst volum av nye fossil- og hybridbiler i leasing- og utleieporteføljen. 

Økt attraktivitet for ladbare hybrider

De nye reglene kan også gi ladbare hybrider en ny mulighet i markedet. Med høy restverdi og muligheten for eksport, kan leasing av ladbare hybrider bli mer attraktivt. Dette kan være spesielt gunstig for modeller som forventes å ha høy restverdi og dermed kunne tilbys med gunstige leasingavtaler. Eksport av disse bilene etter endt leasingperiode kan bidra til å moderere kostnadsbildet og gjøre dem til et attraktivt valg for både leasingfirmaer og privatpersoner.


Er du interessert i å vite mer om hvordan eksport av leasingbiler kan være en lønnsom løsning for din virksomhet? Kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale. Våre eksperter står klare til å veilede ditt selskap gjennom prosessen og hjelpe dere med å optimalisere kostnader.

Kontakt oss

Sebastian Sandaker

Skatterådgiver | Associate, Oslo, PwC Norway

957 90 094

Kontakt meg

Lars Flatåker

Advokat | Direktør, Oslo, PwC Norway

952 60 525

Kontakt meg

Kjetil Øpstad

Tollrådgiver | Direktør, Oslo, PwC Norway

952 60 328

Kontakt meg

Bendik Svendsen

Advokat | Direktør, Kristiansand, PwC Norway

934 52 488

Kontakt meg

Hold deg faglig oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.

Våre eksperter bistår deg

Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.