{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Stortinget ba regjeringen i et anmondningsvedtak å vurdere nivået på treprosentregelen i fritaksmetoden. Fritaksmetoden innebærer at selskaper som hovedregel slipper skatt på aksjeutbytte og gevinster, for å unngå dobbelbeskatning i selskapssektoren. Unntaket er treprosentregelen: Tre prosent av utbytte skal likevel skattlegges, noe som gir en effektiv skattesats på 0,66 prosent.
Skatteutvalget (Torvik-utvalget) foreslo å utvide regelen til også å gjelde gevinster, samt å øke satsen til fem prosent. Regjeringen har analysert forvaltningskostnadene til selskapene og konkluderte med at dagens treprosentregel ikke treffer helt presist. Analysen tyder på at en lavere sats kunne vært mer treffsikker, men regjeringen foreslår likevel ingen endringer nå.
Anmondningsvedtaket fra Stortinget er dermed fulgt opp, og treprosentregelen blir stående som før – i alle fall inntil videre.
Stortinget ba regjeringen i 2022 om å evaluere NOKUS-reglene, herunder hvordan ordningen virker sammen med kildeskatt. En grundig evaluering er utsatt i påvente av ferdigstillelse av den internasjonale topilarløsningen for beskatning av multinasjonale konsern. Pilar 2 (suppleringsskatt) er innført, mens det fortsatt forhandles om Pilar 1. Departementet mener det derfor ikke er hensiktsmessig å gjennomføre en full evaluering enda, men vurderer mindre endringer på kort sikt.
Departementet vil særlig se nærmere på:
Forholdet mellom NOKUS-reglene og suppleringsskatt, da regelverkene har overlappende formål og terskler for lavskatteland. Det vurderes videre om det er behov for forenklinger eller endringer i NOKUS-reglene for selskap som er omfattet av begge regelsettene.
Unntaket fra NOKUS-reglene for selskaper hjemmehørende i land Norge har skatteavtale med, spesielt definisjonen av passiv og aktiv inntekt.
Det er ikke foreslått endringer på personskatteområdet. Satsene, tersklene og bunnfradagene videreføres. Formuesskatt og exitskatt berøres ikke.
I Revidert nasjonalbudsjett 2024 ble reglene om tilbakeføring av fradragsført merverdiavgift ved kjøp av personkjøretøy lagt om fra utregning etter sjablong til utregning etter restverdi. I budsjettet for 2025 varslet regjeringen at den ville skjerme drosjer fra disse endringene og at det ville komme forslag om dette i Revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen har etter en nærmere vurdering kommet til at de likevel ikke vil endre reglene.
Utover dette er det ingen foreslåtte endringer knyttet til merverdiavgift i det reviderte budsjettet.
Når det gjelder toll og særavgifter er det ingen endringer, bortsett fra den allerede varslede endringen knyttet til elavgiften. Forslaget innebærer at elavgiften reduseres med 4,4 øre (5,5 øre inkl mva) per kWh fra 1. juli 2025, noe som tilsier at en husholding med årlig strømforbruk på 15 000 kWh får redusert nettleien med 825 kroner i året. Regjeringen varsler også at de tar sikte på å avvikle Enova-avgiften fra 1. januar 2026, og at de vil vurdere ytterligere reduksjoner av elavgiften i neste stortingsperiode.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.
Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.