{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
SAF-T ble innført fra 1. januar 2020. SAF-T kravet innebærer at alle bokføringspliktige selskaper i Norge skal kunne rapportere sin bokføringspliktige informasjon på et standard XML-format ved forespørsel fra Skatteetaten.
For finans- og forsikringsvirksomheter er det i bokføringsforskriften enkelte bransjetilpasninger for kravet til detaljnivå til kunde- og leverandørspesifikasjoner. Etter unntaket vil det for slike virksomheter være tilstrekkelig med klumpsummer i overføring av transaksjonsdata fra bankspesifikke systemer (fagsystemer) for kunde- og leverandørspesifikasjonene.
Rekkevidden av disse unntakene har vært usikker siden innføring av SAF-T. I forlengelsen av dette har Finans Norge innledet en dialog med Skattedirektoratet, som nå har ledet til en prinsipputtalelse fra Skattedirektoratet. Fra uttalelsen kommer det frem at Finans Norge har hatt en annen vurdering enn Skattedirektoratet knyttet til hva som skal inngå i en SAF-T-fil hva gjelder regnskapsopplysninger knyttet til kunde- og leverandørdata.
Finans Norge har angitt at "Finansforetakene har forstått det slik at ingen kunde- eller leverandørdata, herunder både masterdata og transaksjoner, som finnes i fagsystemene og er knyttet til kjernevirksomheten, skal måtte rapporteres på SAF-T format. Transaksjoner kan tas med akkumulert slik de inngår i hovedboken for eksempel per produktkategori."
Skattedirektoratet er ikke enig i denne forståelsen. Det presiseres i uttalelsen at det er i kontospesifikasjonen kunde- og leverandørtransaksjoner kan fremgå med akkumulerte saldoer. Masterdata for kunder og leverandører hvor IB og UB inngår, skal være inkludert i SAF-T filen. Slik vi leser Skattedirektoratet legges det til grunn et krav om høyere detaljnivå med informasjon per kunde og leverandør, og ikke bare per produktkategori.
Finans Norge har i henvendelsen til Skattedirektoratet reist flere spesifikke problemstillinger på vegne av bank- og forsikringsbransjen, og forståelsen av disse i forhold til SAF-T kravet. Dette knytter seg til trafikkforsikringsavgift og føring i næringsoppgave 6 og 7 for liv- og skadeforsikringsforetak, banker, treasury, utstedte obligasjoner (gjeld) og derivater, herunder rente- og valutaswaper og mottatte sikkerheter knyttet til derivatkontrakter (gjeld). Vi anbefaler selskaper som dette kan være aktuelt for, å lese Skattedirektoratets vurdering i uttalelsen her.
I forlengelsen av de konkrete presiseringene som gjøres i uttalelsen, legger Skattedirektoratet til grunn at finansielle instrumenter, som ikke er omtalt konkret og som selges til kunder og kjøpes fra leverandører, skal inngå i kunde- og leverandørspesifikasjonene. Skattedirektoratet synes å avgrense mot tilfelle der hvor et finansielt instrument ikke er solgt/kjøpt til/fra en kunde eller leverandør, hvor det heller ikke nødvendig at disse inngår i kunde- eller leverandørspesifikasjonen.
Vi anbefaler alle selskap i bransje å se nærmere på hvilke data som allerede inngår i filen, og hvilke endringer som eventuelt kreves for å bli compliant med SAF-T kravet. Kravet om masterdata for kunder og leverandører, med IB og UB, vil være krevende for flere aktører i bransjen. Vår forventning er at det vil være krevende å innarbeide de endringer og datauttrekk som kreves, for en bransje som er preget av eldre og komplekse fagsystemer.
Det kan videre stilles spørsmål om verdien av informasjonen Skatteetaten får fra SAF-T filene rettferdiggjør kostnaden dette innebærer for bransjen. Skattedirektoratet virker å i liten grad hensynta at finansforetakene allerede leverer en del tredjepartsopplysninger, og at bankene kan gi opplysninger om kundeforhold på annet format ved kontroll eller annen forespørsel fra Skatteetaten.
Det er også fremhevet at en del av bankenes fagsystemer er eldre programvare, hvor det vil være krevende å innarbeide de endringer og datauttrekk som kreves.
I forlengelsen av dette kan det også være nyttig å holde et øye med utviklingen og implementeringen av en eventuell ny salgs- og kjøpsmelding, som du kan lese om her. Kort fortalt utreder Skatteetaten nå muligheten for et nytt rapporteringskrav om at alle bokførte salg og kjøp skal rapporteres på transaksjonsnivå. Rapporteringsplikten omfatter i utgangspunktet alle bokføringspliktige og inneholder ingen forslag om konkrete bransjeunntak. Innføringen av en slik melding vil kreve enda større tilpasninger og endringer i bankenes systemer, og vi anbefaler alle berørte parter å følge utviklingen nøye.
Ettersom bransjen selv ikke har oppfattet at det er et krav om å inkludere opplysninger på kunde- og leverandørnivå samt masterdata for kunder og leverandører i fagsystemene i SAF-T-filen, vil det kreve systemtilpasninger for å oppfylle dette kravet.
Skattedirektoratet har lagt til grunn at foretakene må ha implementert endringene innen 31. desember 2023. Implementeringstiden gjelder kun for de omtalte opplysningene i prinsipputtalelsen. Skattedirektoratet forutsetter at foretakene allerede kan produsere SAF-T-filer som inneholder øvrige pålagte opplysninger på forespørsel.
Vi anbefaler at selskaper innen finans- og forsikringsbransjen ser nærmere på SAF-T filene og behovet for å implementere endringene innen slutten av 2023. Som ledd i et slikt arbeid vil det også være behov for å nærmere definere hvilke opplysninger som skal inngå på kunde- eller leverandørnivå, og om dette må hentes inn fra flere ulike forsystem og konsolideres. En god dialog med systemleverandørene er viktig for å sikre at all nødvendig data hentes og inkluderes i SAF-T filen.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om skatt og avgift rett i din mailboks.
Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.