Startup som redder liv

Falske medisiner er big business. Det jukses for over 200 milliarder kroner hvert år, ifølge WHO. Og hver dag dør tusenvis av mennesker fordi de har fått falske medisiner.

Gründerne i RxAll håper å nå ut til hele Afrika og Asia med sin kunstig intelligens-løsning.

 

–Målet vårt er at hele Afrika og Sørøst-Asia skal bruke vår plattform til å oppdage falske medisiner, og dermed redde menneskeliv, sier CEO i RxAll og farmasøyt, Adebayo Alonge.

 

Gründerne i RxAll vil redde liv ved bruk av teknologi som kan oppdage falske medisiner. Se deres reise!

loading-player

Playback of this video is not currently available

Havnet selv i koma etter falsk astmamedisin

Det hele startet i 2003, da han tok det han trodde var Ventoline, en anerkjent astmamedisin.

–Jeg falt sammen med en gang og havnet i koma i to uker. Det viste seg at det ikke var Ventoline jeg hadde tatt, men noe helt annet. Dette ble starten på min gründervirksomhet.

CEO i RxAll og farmasøyt, Adebayo Alonge.

PwC-rådgivning til gründerne

Adebayo er blant de utvalgte som får et tre måneders akseleratorprogram hos Katapult Accelerator, hvor målet er å få en investor med på laget. PwC samarbeider med Katapult, og gir juridisk og annen rådgivning til oppstarterne

 

Kom deg ut av huset!

Torstensen holdt foredrag for gründerne i Katapult Accelerator om Lean Startup, og Adebayo lærte mye av det.

Spesielt to ting. Det ene at man må teste, teste og teste på brukerne. Og det andre at man må komme seg ut av huset, ut av landet der kundene er.

forteller farmasøyten og gründeren.

Det gjorde at han reiste til Malaysia og Singapore for å møte ulike sykehus. De får ofte falske medisiner, men aner ikke hvordan de kan sjekke det.

På sykehusene lærte han blant annet hvordan brukerne ønsket å se informasjonen på sin laptop eller telefon og hva slags informasjon de hadde bruk for. Det gjorde at han kunne forbedre kjapt. Dette er noe av kjernen i Lean Startup.

 

Jone Bauge, partner og revisor i PwC, og Aleksander Torstensen, rådgiver i PwC

- Det er å løse problemet som er viktig, ikke produktet ditt, sier Jone Bauge, partner og revisor i PwC, og Aleksander Torstensen, rådgiver i PwC. Foto: Sofi Lundin

Adebayo Alonge, CEO i Rxall og Aleksander Torstensen, rådgiver i PwC

– Lean Startup er en god rettesnor for oss. Vi har blant annet lært at det er viktig å teste mye med brukerne, og å komme oss ut av huset der brukerne er, sier Adebayo Alonge, CEO i Rxall. Han er takknemlig for rådene han får av Torstensen. Foto: Sofi Lundin

Klassisk utfordring: Produsere mange eller få

–Akkurat nå er problemet vårt at fabrikken i Kina ikke vil produsere mindre enn 1000 slike instrumenter som sjekker om medisinen er fake eller ekte. Vi har en bestilling fra sykehus i Malaysia på kun 60, forteller Alonge som ennå er tidlig i startup-fasen.

Jeg ville ikke ha produsert 1000 enheter den første gangen, det er for stor risiko. Det er viktig å starte lite, og teste på reelle kunder først. Da kan du justere og finne feil.

Rådgiver i PwC, Aleksander Torstensen, som selv har vært gründer, og brenner for metoden Lean Startup.

Men dette er klassisk: Å sjonglere marked og produksjon er ikke alltid enkelt. Du må betale for 1000 og har en ordre på kun 60. Jeg ville ha forhandlet med kineserne om å få produsere langt færre i første omgang, sier PwC-rådgiveren som har gått på NTNUs entreprenørskole og har master i datateknikk.

Teknologien de bruker er AI og deep learning algoritmer

RxAll bruker dette instrumentet sammen med en app for å finne ut om medisinen er ekte eller ei. Teknologien de bruker er AI og Deep Learning Algorithms for å identifisere innholdet i medisinen og gi brukerne informasjonen de trenger der og da. Instrumentet bruker spektrometri for å måle. Foto: Sofi Lundin

Det er ikke bare startups som har nytte av Lean Startup. Alle bedrifter har noe å lære av denne måten å jobbe på.

Aleksander Torstensen, Rådgiver i PwC

Alle bedrifter burde tenke mer som en startup

Flere Fortune Global 500 selskaper som Coca Cola, Intel og General Electric bruker Lean Startup-metodikken for å drive frem innovasjon.

 

Kontakt oss

Jone Bauge

Partner, PwC Norway

Tlf: 952 60 732