Hovedforskjellen mellom en kryptovaluta og tradisjonell valuta er at kryptovaluta er uregulerte, digitale penger som ikke er utstedt eller garantert av en sentralbank. Dette gjør gjerne at kursen til slik type valuta er ekstremt ustabil. Et eksempel på en slik valuta er Bitcoin.
Kursen til Bitcoin har i løpet av det siste året økt over 610 %, det er store spekulasjoner innenfor kursutviklingen fremover. Det er likevel stor kontrovers rundt bruken av Bitcoin fordi det er et uregulert betalingsmiddel. Et annet viktig punkt å belyse er at elektroniske penger (som du og jeg har på bankkonto) er ikke det samme som kryptovaluta (dvs. digital valuta). Selv om man kan bruke kryptovaluta som byttemiddel er det ingen koblinger mellom reell utstedt penger fra sentralbanken for slike penger.
I samarbeid med dataforskere, har sentralbanken i England utviklet en egen digital valuta, nemlig RSCoin. En forskjell fra Bitcoin, er at denne digitale valutaen produseres kun av sentralbanken, og det er dermed sentralbanken som er ansvarlig for å bekrefte verdien.
Formålet er å ha en desentralisert betalingsløsning som gir raske transaksjoner for kundene, men gir sentralbanken lavere kostnader. Denne løsningen gir for mange mer tillit til teknologien fordi det fortsatt er sentralbanken som gir bekreftelsene, og ikke ukjente medlemmer av nettverket slik som gjennom Bitcoin-modellen.
Om digital valuta vil bli for bank- og finansbransjen det streaming ble for musikk- og filmbransjen, må vi vente å se. Det er nok avhengig av nettverkseffekt, tillit til teknologien og brukernes behov. Vi trenger tross alt fortsatt et sted å oppbevare vår lønn og sparepenger, så banken vil nok neppe dø ut med det samme. Det eneste som uansett er sikkert er at dette kommer ikke til å være siste gangen dere har hører om kryptovaluta.