Skagstindgruppen fikk rekordresultater. Det var som en festival i køen utenfor nye Raadhuset bar. Så gikk de fra 2,5 mill i omsetning i uka til 0. På en dag.

Glemmer aldri 12. mars

Morten Guldvik sitter foran biljardbordene i nyåpnede Raadhuset bar. Lokalet er tomt og mørkt. To måneder tidligere åpnet de baren som har alt fra karaoke til 3-kamp. Folk stod i kø en time for å komme inn. Det var skråling og øl. Biljardkuler og latterkuler. De fikk omsetningsrekord over alle forventninger. 

Playback of this video is not currently available

Skagsting

Økonomi i ryggmargen– country i hjertet

– Det er ingenting som gleder mer enn å se ett av våre steder fullt opp med mennesker som har det gøy. Det er i bunn og grunn det som driver oss. Familie og venner elsker stedene vi skaper. Men det å skape økonomiske suksesshistorier er også en stor drivkraft. Struktur og økonomi har blitt en del av vår kultur, forteller Guldvik på bredt østerdølsk. 

Han og broren driver ni utesteder i Oslo pluss Norges nest største countryfestival på Vinstra. Han er leder for Skagstindgruppen, og fra et lite sted som heter Kvikne i Østerdalen. 

12. mars kl. 12. BANG!

Regjeringen har pressekonferanse torsdag 12. mars midt på dagen. Erna forteller at Norge delvis skal stenges ned.

– Det var totalt surrealistisk. Jeg ble frustrert, og så hele livsverket bli truet av noe helt utenfor vår kontroll. Det var så dramatisk det kunne bli, forteller Guldvik noen dager etter. 117 ansatte ble permittert. De var rigget for full drift og gikk rett over i 0 drift.

– De ansatte kom til meg for råd og informasjon. Det var skikkelig vanskelig. Vi visste jo ikke mer enn alle andre, forteller Morten. 

 

Rådhuset Bar åpnet i slutten av januar med stinn brakke.

BARSUKSESS: Da Raadhuset bar åpnet i slutten av januar var det stinn brakke. – Suksessformelen tror vi er å bygge driftsselskap hvor vi gjør alt selv: Fra booking, drift, teknisk, til økonomi og marked, forteller Morten Guldvik, daglig leder i Skagstindgruppen.

Cash is king

– Vår rådgiver i PwC har utfordret oss hele tiden. Cash is king og gå til banken når du egentlig ikke trenger lån, pleier han å si. Vi har hele tiden styrt ut fra likviditet. Det var viktig for oss å ha frie midler og jobbe med å fylle kassa vår. Det er vi veldig glade for nå, sier Morten Guldvik som har regnet ut at de kan klare seg en god stund med stengte utesteder. 

Hadde aldri trodd på det verste scenarioet

En stund før 12. mars lager Guldvik tre scenarier og planer sammen med Bjerkan hvor nedstenging var det verst tenkte. De lager en sjekkliste på hva de må gjøre raskt og i hvilken rekkefølge. Det er mange å ta hensyn til: Ansatte, leverandører, huseiere etc. Men Guldvik hadde ikke drømt om at det verste scenariet faktisk kom til å skje. 

– I stedet for å gå ned i et svart hull den 12. mars, kunne vi ta frem en liste med arbeidsoppgaver og ta på skylapper som gjorde at vi kunne fokusere på jobben, forteller han.  

 

Det hele startet i et kjellerlokale på Grefsen.

STARTA I KJELLERN: Det hele startet i et kjellerlokale på Grefsen. De var to ansatte: Morten Guldvik og samboeren. Noen år senere omsatte de for 2,5 millioner i uka. – Når omsetningen er på 150 millioner kroner, er det godt å ha en rådgiver på laget, forteller Guldvik.

 

 

Bargruppen er godt rustet mot viruset

– Skagstind står godt rustet fordi de har jobbet så mye med likviditet etter vi la opp til kraftig vekststrategi i 2019. Jeg jobber daglig med 20-30 bedrifter i ulike bransjer. Da kan vi ta med oss læring fra den ene til den andre, sier rådgiver Terje Bjerkan.

– Tror vi kommer styrket ut av det på andre siden

– De tre viktigste konsekvensene av å ha en god plan er at vi blir oppfattet som profesjonelle blant samarbeidspartnere, vi er ryddig overfor ansatte og vi kan raskest mulig komme inn i neste fase og posisjonere oss for tiden etter krisen, forteller bedriftslederen. 

– Jeg er evig optimist. Selv om verden er satt på pause nå, har vi gode konsepter og fantastiske ansatte. Når ting normaliserer seg, er jeg sikker på at vi kommer styrket ut av dette på andre siden, sier Guldvik. 

Revisorer, rådgivere og advokater i PwC har jobbet sammen for å gi gode råd til Morten Guldvik.

Her er lista som PwC og Skagstindgruppen kom kjapt i gang med:

  • Hva er likviditetsmessig stilling
  • Hvordan bedre likviditeten
  • Kontakt med bank
  • Kontakt med større leverandører
  • Kontakt med utleiere (husleie)
  • Hva er alternative driftsformer (delvis stengt, helt stengt)
  • Hva er minimumskost ved de forskjellige alternativer
  • Hvor lenge kan vi klare oss uten inntekter
  • Hvilke større oppdrag må vi sikre til etter at dette er over (kontakt med oppdragsgivere)
  • Juridiske utfordringer av forskjellig art
  • Permitteringsregler og -planer

  • Hva gjør vi med prosjekter for fremtidig vekst

  • Møteplaner fremover for avsjekk av status på ovenstående forhold

  • Hvordan sikre at man bruker de virkemidler som staten nå har tilbudt

 

PwC-guiden

- PwC-guiden har vært til god hjelp. Eneste var at vi skulle ha visst om den før, sier Guldvik.  

Les PwC-guiden

 

PwC har blant annet hjulpet Skagstindgruppen med: 

  • Strategiutforming herunder vekstmål
  • Organisering herunder leder utvikling 
  • Budsjetter og finansiering spesielt likviditet
  • Lederstøtte
  • Aksjetransaksjon 
  • Permisjonsregler 
  • Avtaler 
Eli Moe-Helgesen

Eli Moe-Helgesen

Partner, PwC Norway