PwC-podden: Skatteparadis

29 mai, 2020

Hvor stort problem utgjør verdens skatteparadis? Finnes det legitime grunner til å investere i skatteparadis? Er Norge et skatteparadis? Hva er lovlig og hva er umoralsk? PwC-podden har invitert Steinar Juel fra Civita og Sigrid Klæbo Jacobsen fra Tax Justice Network. 

Hva er skatteparadis? 

Steinar Juel, rådgiver i tenketanken Civita:

– Det finnes ingen klar definisjon på det. Men røft så er det et sted hvor skatt er null eller nær null. Det er lett å skjule identiteten til de som plasserer penger der. Og ofte er det lett å sette opp konstruksjoner som gjør det lett å kanalisere penger gjennom disse stedene. Et sted hvor det ofte er lite innsyn fra andre land som har innbyggere med formue. Mange av disse er små øyer.

Hvor høy er rettferdig skattesats, spør skatterådgiver Steinar? 

– Vi har et vell av skatteparadis. Det er ikke skatteprosenten i seg selv som er interessant. Det er alle de andre fradragene, mulighetene for å flytte skattebasen andre steder. Samlet sett gir det en skatteregning som ikke er rettferdig. Skattesatsen har blitt halvert på 30 år, og det er alvorlig, sier Sigrid Klæboe Jacobsen. 

40 % i paradis

– Vi får mer og mer forskning på dette, lekkasjer som gjør at forskere er litt nærmere hvor mye som går tapt. Verdier tilsvarende 10 prosent er plassert i skatteparadis. Mye blir ikke beskattet. Omtrent 40 % av alle utenlands inntekter til multinasjonale selskap plasseres i skatteparadis, forteller Jacobsen.

Skattebesparelser skjer på en sofistikert måte, og det kan være en utfordring å skattlegge verdiskapningen der verdiskapningen skjer. 

Nederland er det transittlandet som får flest investeringer fra Norge

– Det er vanskelig å si at de landene er skatteparadis og de ikke.  Regelverket er forskjellig, og det er selskaper innmari gode på å finne. De kanaliserer inntekter gjennom flere selskaper og kommer ut med null skatt. Nederland er det landet i verden som mottar mest direkte investeringer fra Norge. Norske bedrifter har enorme investeringer gjennom Nederland. Fordi det går via Nederland som er et transittland. Halvparten av investeringene i Mongolia skjer via Nederland, forteller tidligere sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel. 

– Jeg er avholdsmenneske. Men jeg vet jo at alkohol har negative konsekvenser. Men så lenge en forholder seg til regelverket som samfunnet har satt opp, så er jeg ok med det. Litt parallell til skatteparadis: Alle vet at skatteparadis har negative konsekvenser, men det er lov å gjøre det. Mine kunder som investerer via skatteparadis gjør det som oftest fordi investoren de vil ha tak i er vant til å investere slik. Hvis du går til et pensjonsfond i USA, og sier: Ja, vi har et limited partnership hjemmehørende på Jersey, så er det ok. Hvis jeg kommer til nederlandsk BV og sier at de kan investere i et norsk kommandittselskap så er det høy sannsynlighet for at de sier: Nei, da finner vi heller en annen investor med nederlandsk BV eller noen vi kjenner fra før, forteller skatterådgiver og programleder Steinar Hareide. 

Misforståelse i media: Forskjell på å omgå skatt og å etablere fond i skatteparadis

– Det er en gråsone der. Om du prøver å omgå skatt så er ikke det ulovlig. Men det er ikke god forretningsskikk. Vi åpnet opp med Nicolai Tangen-saken og fond. Det er stor forskjell på om du kanaliserer alt overskuddet ditt for å få null selskapsskatt eller at du etablerer et PE (private equity-fond) i land som plasserer penger i ulike selskaper rundt omkring, og investorene beskattes i henhold til sine hjemland. Det er ikke problematisk. I media blir ofte alt puttet i samme grøfta, forteller Steinar Juel.

Abonner i din podcast-app


Steinar Juel fra Civita

Litt om Steinar Juel: 

  • samfunnsøkonom i Civita

  • Utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo (UiO). 

  • Han var i Kreditkassen/Nordea i perioden 1991-2015, det meste av tiden som sjeføkonom. 

  • Tidligere har han arbeidet i blant annet Norges Bank, Finansdepartementet, Bankforeningen, EFTA Sekretariatet i Geneve og som personlig rådgiver for Rolf Presthus og Arne Skauge i deres tid som finansministre midt på 1980-tallet. 

  • Juel er i dag også medlem i Norges Banks hovedstyre.

Sigrid Klæboe Jacobsen, leder i Tax Justice Network

Litt om Sigrid Klæboe Jacobsen, leder i Tax Justice Network: 

  • Engasjert i skatterettferd siden 2002

  • Medstifter av Tax Justice Network - Norge. 

  • Medforfatter og redaktør på en rekke bøker og rapporter på temaet og er en aktiv samfunnsdebattant og foredragsholder. 

  • Sivilingeniør fra NTNU og har tidligere jobbet for konsulentselskapet Holte Consulting som avdelingsleder, og som rådgiver på internasjonale prosjekter. 

  • Hun har hatt flere styreverv i privat næringsliv, sivilsamfunn og internasjonale nettverk: Holte Consulting (styremedlem), TJN - Norge (styreleder), Attac Norge (styremedlem), TJN Europe (koordinator) og Global Alliance for Tax Justice (styremedlem).

Kontakt oss

Signe Moen

Direktør | Leder for PwCs fagavdeling, PwC Norway

Tlf: 952 60 062

Eivind Nilsen

Partner | Revisjon, PwC Norway

Tlf: 952 60 832

Torstein Ytterdal

Partner | Revisjon, PwC Norway

Tlf: 952 61 267

Ståle Wangen

Advokat | Partner, PwC Norway

Tlf: 952 60 816

Hilde Thorstad

Advokat | Partner, PwC Norway

Tlf: 952 60 548

Torkil Hindberg

Partner | Risk Advisory Services, PwC Norway

Tlf: 952 60 567

Eli Moe-Helgesen

Partner | Leder for Revisjon, PwC Norway

Tlf: 952 60 113

Følg oss