PwC-podden: LHBT på jobben

21/05/21

Fire av ti går inn i skapet igjen når de starter i ny jobb. – En del av meg er at jeg er homo og gift med Bent, sier DNT-sjefen Dag Terje Klarp Solvang.

Gjester: 

  • Dag Terje Klarp Solvang (tidligere H-politiker inntil 2018) :Generalsekretær i DNT, 

  • Ingvild Endestad: Tidligere leder i FRI “Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold” og er i dag partner i analysebyrået Analyse & Tall

  • Lorena Carthy-Wilmot: Gransker i PwC og en av initiativtakerne til SHINE som er et nettverk i PwC som jobber for at alle skal bli godtatt som de er, både LHBT+ og allierte

Programleder: Steinar Hareide, partner i PwC. 

Fire av ti går inn i skapet igjen

Ifølge en undersøkelse med 3000 ansatte over hele verden, så er det fire av ti i alderen 18-25 som går inn i skapet igjen når de starter i ny jobb. 

https://newscentre.vodafone.co.uk/press-release/lgbt-plus-survey/

– Her investerer du i ansatte som skal jobbe for deg i mange år, også legger du ikke til rette for at folk skal føle seg til rette? De burde skamme seg. En del av meg er å være Dag Terje, også er det at jeg er homo og gift med Bent. At vi har mye igjen for at alle skal føle seg vel på jobb, er helt klart. sier Solvang. 

– Også har du også de som ikke engang søker på jobb fordi de er utrygge. Vi trenger mer forståelse. Vi vil at folk skal kunne komme på jobb og ha lave skuldre og løse oppgaver. Men hvis du hele tiden bruker energi på å skjule hvem du er, så blir det ikke like bra, sier Endestad. 

– Det er viktig å ha nettverk med folk som bryr seg om rettigheter og at man kan være seg selv på jobb. Veldig glad for at vi startet Shine Norway i PwC som er et slikt nettverk av LHBT og allierte heterofile, sier Carthy-Wilmot.

Hvordan skal man sørge for at LHBT-personer har det bra på jobb? 

– Det er Ikke lett å vite hva en skal gjøre, sier programleder Hareide. 

– Slå ned på sleivete kommentarer. Bare være medmenneske. Bry deg, vis omsorg. Spør går det fint, hva gjorde du i helga? Er ikke så nøye om kjæresten heter Bent eller Berit, sier Solvang. 

– Problemet i arbeidslivet er at vi ansetter folk som er like. Det å stille åpne spørsmål og lage rom så folk kan fortelle om sine liv er viktig, sier Endestad.

Ikke bry deg om kjønnet på kjæresten, bry deg om personen

– Hvis vi jobber sammen også forteller jeg at jeg har vært sammen med kona mi i helga. Det som veldig ofte skjer er at folk ikke stiller de spørsmålene en vanligvis stiller folk som er hetero. Som hvor var dere, hva skjedde osv. Men i stedet spør folk da: Hvordan visste du at du kunne forelske deg i en jente?, forteller Endestad.

– Vi må rett og slett øve oss på å være gode mennesker. Vi tar for gitt at en mann har en dame og en dame har en mann. Lytt hva som blir sagt, sier Solvang

Mangfold gir fortrinn på arbeidsplassen

Steinar: Det å være LHBT, gjør at man lærer seg å takle utfordringer. Den livserfaringen som det medfører gjør kanskje at en har et fortrinn? 

– Enig i at det er en fordel med mangfold på arbeidsplassen. Fordi vi lever i et samfunn hvor det finnes et stort mangfold. Man kan oppdage ting på arbeidsplassen hvis man kommer med litt nye sko, man ser andre løsninger som ikke de andre har sett før, sier Endestad.  

Mengdetrening gjør underverker

– Det er skikkelig bonus å ansette noen med en annen kompetanse og bakgrunn enn seg selv, sier Solvang. – Man bør investere i kompetanse på arbeidsplassen. Det handler om å trene på å møte andre mennesker, og stille åpne spørsmål. Man trenger litt trening i det, sier Endestad. 

Abonner i din podcast-app

Apple Podcasts Hør på Spotify Google Podcasts

Kontakt oss

Eivind Nilsen

Partner | Revisjon, PwC Norway

Tlf: 952 60 832

Følg oss