Maritim sektor har over tid slitt med ineffektivitet i verdikjeden, hovedsakelig på grunn av manuelle prosesser og mangel på sanntidsinformasjon. Behovet for økt effektivitet og bærekraft har bidratt til fremveksten av det maritime softwaremarkedet. Norske selskaper har en unik mulighet til å lede an i denne utviklingen gjennom innovasjon og strategiske investeringer.
– For shippingselskaper handler det om å ta i bruk nye verktøy til optimering av drift og interne prosesser, redusere kostnadsbasen, samt sikre lavere utslipp. For investorer treffer markedet midt i krysningen mellom teknologi og bærekraft, som begge er svært attraktive investeringstemaer for Private Equity og andre investormiljøer.
Rapporten anslår at markedet for maritim software vil vokse med 10 prosent årlig, fra omtrent 1.8 milliarder USD i 2023 til 2.9 milliarder USD innen 2028, med vesentlig høyere vekstrater i deler av markedet. Denne veksten drives blant annet av økt digitalisering og nye IMO-reguleringer som krever bedre energieffektivitet og miljøytelse fra skip.
– Markedet for maritim software forventes å vokse mye fremover. Blant annet er det muligheter for å spare mye kostnader ved optimalisering av drivstoff og rutevalg, samt knyttet til rutiner for vedlikehold og bemanning av skip, sier Brun.
Det har vært en sterk økning i globale transaksjoner innen maritim software siden 2018, spesielt over de siste 3-4 årene, med særlig interesse fra private equity-selskaper. Segmenter som navigasjon og drivstoffytelse, samt HSEQ og administrasjon, har sett høy transaksjonsaktivitet. PwC Deals og Strategy& har bistått med kommersiell og finansiell due diligence på flere av disse transaksjonene.
Med et fortsatt fragmentert marked og tilvekst av nye innovative løsninger, er det store muligheter for verdiskapning og videre vekst, både organisk og gjennom oppkjøp.
Kunstig intelligens (AI) har betydelig potensial til å revolusjonere den maritime industrien ved å forbedre operasjonell effektivitet, sikkerhet og beslutningsprosesser. AI-teknologier, som maskinlæring og prediktiv analyse, muliggjør optimalisering av ruteplanlegging, drivstofforbruk og vedlikeholdsplaner. Ved å analysere store mengder data fra ulike kilder, kan AI gi handlingsrettede innsikter som hjelper rederier med å ta mer informerte strategiske beslutninger.
– Selv om fordelene med AI er mange, står den maritime industrien overfor flere utfordringer ved implementeringen. Høye kostnader, behovet for spesialisert kompetanse, og bekymringer rundt datasikkerhet og personvern er betydelige barrierer. Med strategisk planlegging og investering kan imidlertid disse utfordringene overvinnes, og veien banes for utbredt adopsjon av AI-teknologier.
Vi vil gjerne høre fra deg om dine utfordringer!
Anders Brun