Slik skal oljehovedstaden bli teknologihovedstaden

18/10/21

De siste ti årene har Stavangerregionen opplevd massive oppsigelser og usikkerhet i næringslivet. Først finanskrise, så kraftig oljeprisfall, korona og global lock down. – Det er viktig å ta vare på kompetansen i regionen, ellers kan den fort forsvinne ut av landet, sier Eirik Rasmussen, partner i PwC.

Slik skal oljehovedstaden bli teknologihovedstaden

God stemning på åpningsdagen av Slingshot Lab. Slingshot er en scale-up lab som hjelper bedrifter i vest med å vokse og lage bærekraftige jobber. Hittil har prosjektet skaffet over 300 nye arbeidsplasser.

I tett partnerskap med PwC og med solid finansiering fra Sparebanken Vest, har gründernettverket FOMO etablert non-profit selskapet Slingshot. Med god hjelp av PwCs globale nettverk og kompetanse innen rask skalering, er målet å skape 300-500 arbeidsplasser innen 2023.

Slingshot skaper vekstbedrifter i vest

- Vi ønsker å skape Norges ledende teknologi-region ved å bruke tilgjengelig kompetanse og aktivere skapermiljøet som allerede finnes i regionen. Vi har etablert en arena der selskapene kan lære, støtte og utveksle erfaringer. Vi kan ikke sitte på vår egen “lille tue”. Først når vi får til en skaperkultur sammen, lykkes vi sier Eirik Rasmussen som leder Energy Experience Senteret til PwC i Stavanger.

Teamet i Blue Lice ute på oppdrettsanlegg

– Det var supert å få hjelp til å vokse raskere. I løpet av Slingshot-tiden signerte vi vår største kunde hittil, sier CEO i Blue Lice, Karoline Sjødal (nr to fra venstre).

Lys ide! Fjerne lus med lys! 

Blue Lice er lakselusbekjemperne som fikk ideen at de ville tiltrekke seg lus og ikke avskrekke dem som de fleste andre jobber med. Etter mye forskning og prototyping hadde de det. 

– Det var en eureka-følelse. En helt unik oppdagelse. Litt sånn: hvorfor har ingen tenkt på dette før?, sier Karoline Sjødal Olsen, CEO i Blue Lice. 

Lusebehandling som er bra for fisken

Blue Lice har laget et forebyggende system av feller som tiltrekker og fanger lakselus i larvefasen og før de setter seg på fisken. De bruker bare lys og lukten av laks til å tiltrekke seg larvene, og ingenting er giftig.  Løsningen kan fange 40% av lakselusa, skriver Tekna. Norge bruker 10 milliarder hvert år på lusebehandling. 

Lansering: skal hente vekstkapital før jul 

– Vi skal vokse internasjonalt og må hente kapital for å få kunder i land som Chile, Storbritannia og Skottland. I løpet av 2022 skal vi bli 14 personer, sier Sjødal Olsen.

Signerte storkontrakt under Slingshot

I løpet av Slingshot-programmet ble den største kontrakten deres hittil signert med Salmar. Det gjorde at de kunne doble antall ansatte fra fire til åtte. 

– Det var supert å få hjelp til å vokse raskere. PwC har mange kloke hoder, og hjalp oss med å sette ting i system. Vi fikk hjelp til go-to-marked strategi, analyse av markedet og  forretningsanalyse, sier Sjødal.

Slik skal oljehovedstaden bli teknologihovedstaden

- Vi ser et stort uforløst potensiale i lokale teknologiselskaper som raskt kan gi trygge og fremtidsrettede arbeidsplasser og etterhvert ta over for oljearbeidsplassene, sier Magnus Øgård Meisal i FOMO.

- Dersom Vestlandet skal lykkes med omstillingen må tempoet betydelig opp og flere må nå et større marked. Det er nettopp det Slingshot skal bidra til. Åtte selskaper i året får «sprettert-hjelp» til å bli virkelig store, sier Eirik Rasmussen i PwC.

Må tørre å tenke stort

- Vi må tørre å tenke stort, sier Njål Skår, regiondirektør i Sparebanken Vest. Dersom vi skal lykkes med den grønne omstillingen må vi klare å skalere flere bedrifter, for å skape flere arbeidsplasser i vår region. Vi har stor tro på den måten Slingshot jobber på, fortsetter han.

- Bedrifter på Vestlandet har en lang tradisjon med å jobbe internasjonalt. Slingshot hjelper deltakerne til å forstå hva deres produkter betyr i nye markeder og kobler dem til kunder, partnere og investorer gjennom PwC sitt globale nettverk, sier Rasmussen.

- PwC ønsker å gjøre en forskjell og våre strategiske satsningsområder knytter seg tett opp mot teknologi og kompetanseheving. Slingshot-satsingen er derfor midt i blinken for oss.

Eirik RasmussenPwC
Slik skal oljehovedstaden bli teknologihovedstaden

Team Justify i workshop modus. De tilbyr juridiske tjenester på nett til folk flest på en forståelig måte til en overkommelig pris. Sjekk Anett Ravndal som oppfordrer flere kvinner til å kaste seg på tek.-toget. Les artikkelen om henne her: https://pwc.to/39VEnLI

Får de beste teknologifolka til Stavanger

– Hvis du lar industrien forvitre, så forsvinner kompetansen ut av landet og vi mister vi konkurransefortrinn i Norge, forteller Rasmussen. Formålet med Slingshot er å hjelpe bedrifter som er klare for vekst, gjerne etablert av re-utdannede, høyt utdannede ingeniører. 

- Disse utvalgte selskapene får snøballen til å rulle slik at vi kan tiltrekke oss den beste teknologikompetansen til regionen, sier Rasmussen.

-Vi har lite tro på at politiske program alene vil skape arbeidsplasser nok til å dekke gapet etter oljenedturen som vi alle vet kommer.

Magnus Øgård MeisalFOMO
Slik skal oljehovedstaden bli teknologihovedstaden

Team Novotech i dialog med Slingshot styremedlem Per Ivar Nerseth. Slingshot jobber bare med teknologibedrifter og ambisjonene strekker seg langt ut over Norges grenser.

Disse bedriftene har vært med i Slingshot:

 • W3Schools (åpnes i nytt vindu) er et lokalt selskap i Sandnes og er en av verdens største plattformer for online læring av koding. Siden har 60 000 000 månedlige brukere/studenter og 2.5 milliarder årlige sidevisninger. W3Schools tilbyr gratis læring av webutvikling som er tilgjengeliggjort for alle, uavhengig av forutsetning. 

 • Novotech (åpnes i nytt vindu) tilbyr en skybasert samhandlingsplattform som tilgjengeliggjør 3D-modeller for alle. Plattformen er unik til å vise komplekse 3D-modeller enkelt på hvilken som helst mobil enhet, og kundene bruker tjenesten fra design og utbygging, til drift og vedlikehold. 

 • Justify (åpnes i nytt vindu) er en ny tjeneste som hjelper deg ta gode livsvalg. På samme måte som nettbank har gjort det enklere å ta grep om privatøkonomien, gjør Justify det enkelt å få orden på avtalene og de formelle dokumentene som sikrer deg og dine gjennom alle livets faser. Selskapet senker terskelen for å få tilgang til trygge og digitale juridiske løsninger og utvikler fremtidens juridiske tjeneste. Les om CEO Anett Ravndal som våget å tenke stort.

 • Wenn (åpnes i nytt vindu) er et InsureTech selskap som ved hjelp av kunstig intelligens gjør det mulig å taksere en bilskade med en mobiltelefon. Ambisjonen er å forenkle prosessen rundt bilskade på samme måte som Vipps har gjort for betalingstjenester.

 • Blue Lice (åpnes i nytt vindu) bekjemper lakselus ved hjelp av lys. Les mer om dem lenger opp.

 • Beyonder (åpnes i nytt vindu) jobber med å lage en batterifabrikk med battericeller laget av sagflis. De skal skape mange hundre arbeidsplasser innen får år. Les om batterieventyret her. 

 • Seid har systemer mot industriell forurensing.

 • ThrustMe lager elektriske propeller.

Disse selskapene er med i Slingshot nå: 

 • Really! 
 • Haptiq 
 • Enluminite 
 • BagID
Slik skal oljehovedstaden bli teknologihovedstaden

Team Wenn og Team W3Schools.

Om Slingshot

 • Innovasjons- og akseleratorprogram
 • PwC er en av hovedsponsorene og leverer innholdet i programmet gjennom et team av konsulenter 
 • Drives gjennom Innovasjonshub i de gamle Statoil-kontorene (nå FOMO)

 • Bedriftene som er med i prosjektet skal vokse raskt og skape 500 nye arbeidsplasser på tre til fem  år.

 • Prosjektet, som heter Slingshot (sprettert på godt norsk), er 100% non-profit og har fått støtte fra Sparebanken Vest.

 • FuelBox er leverandør inn i Slingshot og bistår med konseptet Disruption board (kreativt workshop), hvor de deltakende bedriftene utfordres fra utvalgte eksterne bidragsytere for å påvirke videre strategi og taktikk.

Slik skal oljehovedstaden bli teknologihovedstaden

Noen ganger trenger man en bålplass inne for å finne nye løsninger! Her er Martin Gallardo og Nina Sefland fra PwC.


Kontakt oss

Nina Olene Sefland

Nina Olene Sefland

Markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Rogaland, PwC Norway

Tlf: 412 70 880