{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
I mva-meldingen for 6. termin 2024, med innleveringsfrist 10. februar 2025, skal årlig justeringsbeløp rapporteres på egen spesifikasjonslinje for tredje år på rad. Med Skatteetatens økte fokus på mva-kontroller blir det spennende å se hvordan de vil bruke dataene de har etter at ny mva-melding ble tatt i bruk fra 2022.
Med virkning fra 1. januar 2008 ble det innført justeringsregler for inngående merverdiavgift på kapitalvarer. Reglene gjelder for investeringer på fast eiendom og anlegg (både eid og leid) hvor inngående mva overstiger kr. 100 000 og for maskiner hvor inngående mva overstiger kr. 50 000. Infrastruktur kan også være omfattet av justeringsreglene.
Justeringsreglene innebærer at inngående merverdiavgift som har blitt fradragsført ved påkostningen/investeringen på fast eiendom/maskiner har en bindingstid på 10/5 år. Dersom bruken av kapitalvaren endres fra avgiftspliktig til mva-unntatt i løpet av bindingstiden, må den avgiftspliktige tilbakeføre deler av den tidligere fradragsførte avgiften (tilsvarende gjenværende tid av bindingstiden). Tilsvarende vil den avgiftspliktige ha en justeringsrett hvis bruken av den faste eiendommen endres fra avgiftsunntatt til avgiftspliktig aktivitet.
En vanlig misforståelse er at justeringsreglene kun er aktuelle eiendomsselskaper. En stor majoritet av selskaper vil imidlertid fra tid til annen gjøre investeringer som kan omfattes av justeringsreglene og alle selskaper, uavhengig av bransje, plikter å oppbevare dokumentasjon knyttet til slike investeringer etter fastsatte formalkrav i merverdiavgiftsloven med tilhørende forskrift.
Ny digital mva-melding ble innført fra 1. januar 2022. Rapporteringen er basert på SAF-T koder og SAF-T standarden som ble obligatorisk for alle bokføringspliktige selskaper fra 1. januar 2020.
Den nye mva-meldingen har medført mer detaljert rapportering, herunder spesifikasjon av tap på krav, justering, tilbakeføring og uttak.
Når det nå rapporteres via den nye mva-meldingen for tredje gang, antar vi at Skatteetaten sitter med tilstrekkelig data til å kunne starte målrettede kontroller bl.a. basert på (manglende) rapportering på spesifikasjonslinjene.
Ved endringer i bruken av en kapitalvare i forhold til fradragsberettigede formål skal det skje en årlig justering av inngående merverdiavgift. Årlig justering skal innberettes i mva-meldingen for sjette termin.
Justeringsbeløpet skal rapporteres som en økning eller reduksjon av inngående merverdiavgift. Inngående merverdiavgift rapporteres med SAF-T mva-kode 1.
Dagens SAF-T mva-koder har ikke egne koder for tap på krav, justering, tilbakeføring og uttak. Det krever derfor ekstra god kontroll samt manuelt arbeid hos hvert enkelt selskap for å få rapportert disse beløpene korrekt.
Dersom din virksomhet ikke allerede har full oversikt over løpende justeringsforpliktelser og -rettigheter, bør du sette i gang denne kartleggingen nå for å være i stand til å rapportere korrekt på mva-meldingen for 6. termin 2024.
Vår erfaring er at mange selskaper ikke har tilstrekkelig kontroll og dokumentasjon på disse punktene, og en mer detaljert rapportering indikerer et økt fokus fra Skatteetaten på nettopp disse områdene.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nyheter om forretningsjus rett i din mailboks.
Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester både innen forretningsjus og skatte- og avgiftsrådgiving.