Hva er det, og hvordan vil vi betale i fremtiden?

Fintech

Fintech

Fintech er en revolusjon innen finansielle tjenester, som påvirker alt fra bankvirksomhet til forsikring og investeringer.

FinTech (finansteknologi) er et paraplybegrep for teknologi som brukes i finansielle produkter og tjenester. Dette kan for eksempel være innen kundenære tjenester som betaling, sparing, finansiering, aksjehandel og forsikring. Fintech-løsninger er også med på å digitalisere, forenkle og forbedre prosesser i en virksomhet, for eksempel robotisering av manuell saksbehandling. Felles for fintech-aktørene er at teknologien tilrettelegger for digitale forretningsmodeller og strategiske samarbeid.

Myndigheter viktig for utvikling av norsk fintech

Myndighetene spiller også en viktig rolle inn i utviklingen av norsk fintech. Utover å utvikle, implementere og utøve tilsyn på gjeldende regelverk, har Finanstilsynet i tillegg etablert en egen regulatorisk sandkasse med hensikt å bidra til økt innovasjon og flere nye aktører i bransjen. Virksomhetene som deltar i sandkassen får blant annet oppfølging av Finanstilsynet, som for eksempel avklaringer knyttet til hvilke tillatelser som kreves.

Eksempler på fintech

Typisk for fintech-selskapene er at de spesialiserer seg innenfor en nisje av produkter eller tjenester som tradisjonelt er tilbudt av tradisjonelle finans-, verdipapir- eller forsikringsforetak. 

Noen kjente eksempler på norsk fintech er 

  • betalingsløsninger ved hjelp av mobil og digitale lommebøker 
  • crowdfundingløsninger
  • heldigitale banker og verdipapirmeglere

Hvordan betaler vi i fremtiden?

Fintech er i stadig utvikling. Norge rangeres som et av verdens mest digitaliserte land, og vi ligger i toppen for bruk av teknologi. Vårt finansielle system scorer også svært høyt på kvalitet. Dette gjør at Norge stiller sterkt til å utvikle ny finansiell teknologi. Vi har et godt utgangspunkt for å drive frem nye og innovative finansielle tjenester, og kan utnytte potensialet til å bli en del av Nordens og Europas ledende Fintech-huber. 

– Mobilbetalinger, digitale lommebøker og  kryptovalutaer vil trolig bli mer vanlig. Det gir brukerne økt bekvemmelighet og sikkerhet, sier Fintech-ansvarlig i PwC, Lars Erik Fjørtoft. I fremtiden vil vi se mer integrerte betalingsløsninger som kan fungere sømløst på tvers av ulike plattformer og landegrenser. Kunstig intelligens (AI) og maskinlæring vil spille en nøkkelrolle i å skape mer personaliserte betalingsopplevelser, samtidig som de bidrar til å bekjempe svindel og forbedre sikkerheten. Blockchain-teknologi vil muligens transformere måten vi utfører transaksjoner på, ved å tilby større transparens og reduserte transaksjonskostnader. Disse innovasjonene, støttet av betydelige investeringer, vil forbedre brukeropplevelsen og åpne for nye forretningsmodeller og muligheter innen økonomisk inkludering.

Spørsmål om fintech i din virksomhet? Vi kan hjelpe deg

  • Strategisk rådgivning for etablerte eller nyoppstartede aktører innen privat og offentlig sektor
  • Anskaffelse og implementering av fintech-løsninger
  • Faglig bistand og regulatorisk rådgivning 
  • Operativ støtte for prosjektledelse og -gjennomføring

Slik kan vi hjelpe deg

Se hvordan vi kan hjelpe deg med alt fra fintech til internkontroll og risikovurdering.

Kontakt oss

Vi vil gjerne høre fra deg om dine muligheter innen fintech!


Kontakt oss

Lars Erik Fjørtoft

Lars Erik Fjørtoft

Partner | Leder for Risk Services, PwC Norway

Tlf: 974 74 469